Fransman tappar kölen i Vendée Globe

Jean-Pierre Dick tappar kölen i Vendée Globe.Jean-Pierre Dick hade säkrat en tredjeplats i  Vendée Globe – världens tuffaste ensamkappsegling. Han såg till och med ut att kunna avancera. Men när bara 2 000 sjömil återstår

 lossnar hans köl och den dittills 72 dagar och 26 000 sjömil långa kampen ser ut vara förgäves. Men han har ännu inte brutit.
Foto: Jean-Marie Lio/DPP

– Jag seglade för styrbords halsar med revad stor och solent uppe i 10 m/s. Jag var inne i båten när vinden hastigt började att öka. Jag gick ut för att justera seglen och möttes av en kraftig smäll, berättar Jean-Pierre Dick för tävlingsledningen över satelittelefon.

Det rådde inga tvivel om att det var kölen som lossnat.

– Båten broachade och jag slackade snabbt på alla skot, rullade in förseglet och föll av för att räta upp båten igen. Sen fyllde jag alla vattenballasttankar för att stabilisera båten.

Nu seglar fransmannen mot Azorerna i åtta knops fart.

– Situationen är under kontroll och jag tror inte att det är någon risk att jag kapsejsar och sjunker. Det har dock min dröm om en podiumplacering precis gjort.

Jean-Pierres båt var en av sex helt nya konstruktioner i den här upplagan av Vendée Globe och kölkonstruktionen som är av stål istället för kolfiber ansågs vara den säkraste.

En av dem som inte trodde på Jean-Pierre Dicks VPLP-designade båt var Alex Thomson som nu tar över tredjeplatsen.

På andra plats ligger Armel Le Cléac´h på Banque Populaire och han har senaste dygnet tagit in cirka 50 sjömil på racets yngste deltagare, Francois Gabart på Macif, som haft ledningen stora delar av racet. I skrivande stund har han dock bara 84,8 sjömil tillgodo.

Följ racet på vendeeglobe.com.