Tjejbåten blir rosa

Den svenska designfirman Tabs slog internationella designbyråerna på fingrarna och fick igenom sitt förslag till kvinnliga Team SCA som utmanar i nästa Volvo Ocean Race. 

Här följer pressmedelandet från teamet:

Idag presenterade Team SCA designen på sin båt inför Volvo Ocean Race 2014-2015. Den naturinspirerade grafiken i färgerna magenta och marinblått symboliserar SCA:s grundläggande värden om miljö och hållbarhet. Grafiken symboliserar även liv, vågornas rörelse, gräs och skog.

 Båten, som lämnade ett varv i Southampton på torsdagen, kommer att vara Team SCA:s träningsbåt i förberedelserna inför nästa Volvo Ocean Race där SCA kommer att delta med en helt kvinnlig besättning.

Team-SCA-VO70
Tävlingsbåten kommer att levereras i september 2013.

SCA kommer att använda deltagandet i Volvo Ocean Race som en global marknadsförings-plattform för att stärka koncernvarumärket och kopplingen till sina produktvarumärken.

 Christoph Michalski, chef för SCA:s globala hygienkategori, förklarar:


– Vår medverkan med Team SCA i Volvo Ocean Race syftar till att öka kännedomen om SCA:s koncernvarumärke. Anledningen till att vi deltar med en kvinnlig besättning är att cirka 80 procent av våra konsumenter över hela världen är kvinnor.”

Joséphine Edwall-Björklund, SCA:s kommunikationsdirektör, tillägger:


– Vårt fokus på hygienprodukter har ökat, och hygien utgör nu cirka 80 procent av vår globala försäljning. SCA har idag runt 60 produktvarumärken i cirka 100 länder. Vi vill att fler kunder och konsumenter känner till att det är SCA som står bakom dessa varumärken. 

Den stockholmsbaserade designbyrån TABS har tillsammans med SCA utvecklat designen för den visuella identiteten:


– SCA:s varumärkeskoncept ’c/o Life’ har använts som en ledstjärna i designprocessen, förklarar Christoph Michalski. Designen innehåller gräs, barrträd och maskrosor som alla är tuffa, motståndskraftiga arter som spelar en viktig roll i ekosystemet.I början av februari kommer ett antal internationella kvinnliga seglare och besättningskandidater att börja träningssegla båten under ledning av några erfarna och meriterade havskappseglare.

Foton: Rick Tomlinson.