Four Winns H2e – stortillverkarens nya satsning på eldrift

En växande efterfrågan från kunderna och en stark tro på eldrift till sjöss. Det blev början på Four Winns satsning på eldrift. Först ut är Four Winns H2e.

Four_Winns_H2e_inledning

Nej, Four Winns kommer på intet sätt att överge produktionen av sina bensindrivna flytetyg. Åtminstone inte inom en överskådlig framtid. Däremot har man noterat ett snabbt växande intresse när det gäller eldrift. Ett intresse som man ansåg måste mötas med en elbåt – och det illa kvickt.

Se också:
Nytt sanslöst fartrekord i elbåt – spräcker 100-knopsgränsen

Sagt och gjort. Först ut är sålunda Four Winns H2e med ett vid det här laget hyfsat beprövat kort på akterspegeln. Detta i form av Vision Marines eldrivna utombordare på 134kw (motsvarande cirka 180 hk) i kombination med en batteribank på 70 kWh. En kombination som sägs räcka till en toppfart på i runda slängar 35 knop och en räckvidd på 60 sjömil. Men då lär man sakta ner ordentligt från 35 knop. Efter en snabb överslagsräkning tillåter vi oss att tvivla (starkt) på siffran kring räckvidden som florerar på nätet. En kvalificerad gissning är att båten behöver cirka 60 kW för att hålla 20 knop. Och det skulle i så fall innebära en räckvidd på strax över 20 sjömil i nämnda fart.

Piggt och avgasfritt

Speciellt stolt är man över den avgasfria framfarten och över accelerationen som kommer med eldrift, samt elmotorns distinkta vridmoment. Med en elmotor kommer som bekant också ett minimum av vård och underhåll.

Four Winns H2e är den amerikanska stortillverkarens debut inom eldrift. Se videon när vår brittiske kolla Jack Haines provkör.

Stuvutrymme som extra bonus

I övrigt ser Four Winns H2e, eller Four Winns H2 som den heter i standardutförande med med en bensindriven utom- eller inombordare, ut som de flesta bowriders med ett bekväma sittplatser såväl framför som bakom vindrutan. Dock med skillnaden att man i den eldrivna varianten får ett jättelikt stuvutrymme där bensinmotorn annars skulle ha suttit.

Se videon när Jack Haines på Youtube-kanalen YachtBuyer provkör Four Winns H2e i stökiga förhållanden i samband med båtmässan i Miami.