Förste svensk att segla ensam runt jorden utan stopp!

Anders ErikssonI fredags nådde Anders Eriksson sitt mål. Efter 207 dygn ensam till havs har han seglat non-stop runt jorden i sin egen båt – som han renoverat själv med delar från Biltema och Ikea. 

– Baslägret där hemma ser helst att vi fortsätter hem utan stopp och som det ser ut nu så seglar jag nog hela vägen hem utan att stanna, skriver Anders Eriksson på sin Facebooksida Sailing Malala.

När waypointen för slutmålet passerades och cirkeln var sluten så firade Anders kort men gott med en kopp extra starkt kaffe och fortsatte att segla.

Han och båten Malala startade resan från Las Palmas, Gran Canaria, ifjol och har sedan dess till stor del levt på fisk som han fångat själv och regnvatten. Elen har uteslutande kommit från solens strålar. Några godsaker har han inte kostat på sig.

Anders Eriksson seglar ensam non–stop runt jorden!Se inslaget när Hamnen.se rapporterade om Anders Erikssons resa – innan avfärd – då han berättade att han siktade på att göra Tjörn runt – den långa vägen… I inslaget får ni också se bilder från bygget av båten och höra mer om Anders. 

– I ett anfall av renlighetsiver rensade jag båten på alkohol och raffinerat socker inför den här  resan. Alkohol har jag sällan saknat, däremot socker. Jag ser fram emot att återuppta bägge dessa laster så fort vi kommer iland. Svenskt smågodis, glass och ett glas vin då o då, det får kroppen tåla. För att balansera detta ska jag komma igång med löpning igen, ser fram emot att få fart på kroppen.

På frågan vad Anders först kommer göra när han kommer iland svarar han:

– Första blir att krama om familjen och äta en glass. Sen ska båten pusslas om. När varvsbesöket är klart och jag fått lite ordning i vardagen planerar jag en öppen-Malala-dag. Troligen i Ulvesund (Hamnen.se återkommer om detta).

Resans största besvikelser är hur dåligt vindrodren hållit ihop och den skörade klyvaren.

– Annars har det bara varit småkrafs, mest utrustning som inte håller måttet. Fem havererade vinsch-handtag, sönderblåst vindmätare, sönderblåst vindex, krossad solcellspanel, bortsliten ventilator och lite annat. Bortsett från detta skulle Malala skulle kunna vända och köra ett varv till – no problem.

Malalas inredning byggdes under några månader vintern 2016 vid bryggan i Ulvesund.

– Material och utrustning är till stor del från Byggmax, Bauhaus, Biltema och Ikea, samt en byrå från en loppis. Enkel men funktionell inredning. Den har funkat väldigt bra till sjöss. Det visar att det inte behöver kosta skjortan inte vara svindyr marin plywood i en inredning. Man behöver inte ens vara såvidarevärst mycket snickare för att få till något man kan trivas i, skriver Anders på sin Facebooksida.

Anders räknar med att landa i Sverige omkring den 20 maj, om vindarna är med honom.

Källa: Sailing Malala.
Foto: Anders Eriksson.