Första videobilderna från färjan som brinner på Atlanten

Bilar-i-brand-pa-atlanten

Fraktfartyget Felicity Ace driver fortfarande på Atlanten. Här får vi se de dramatiska bilderna.

Felicity Ace är ett massivt Panamaflaggat lastfartyg som transporterar tusentals Volkswagen Group-fordon. Som Hamnen redan rapporterat fattade fartyget eld nära Azorerna på onsdagseftermiddagen.

Fartygets 22 besättningsmedlemmar evakuerades framgångsrikt och fördes till ett lokalt hotell av den portugisiska flottan och flygvapnet. Själva fartyget lämnades obemannat och drivande.

Nästan 4 00o bilar

Ett internt mejl från Volkswagens amerikanska verksamhet avslöjade att det fanns 3 965 Volkswagen AG-fordon ombord på fartyget som var på väg från Tyskland till USA.

Över 100 av dessa bilar var på väg till hamnen i Houston i Texas.

Ett släckningslag från holländska företaget Boskalis ska ha anlänt till platsen.

Får inte plats i hamnen

Luke Vandezande, en talesman för Porsche, sa att företaget uppskattar att omkring 1 100 av dess fordon fanns ombord på Felicity Ace vid tidpunkten för branden. Han sa att kunder som drabbats av incidenten blir kontaktade av deras bilhandlare.

Värdet för bilarna uppges vara flera hundra miljoner kronor.

Fartyget är för stort för att tas in till en hamn på Azorerna. Istället kommer det sannolikt att bogseras till fastlandet, antingen i Europa eller till Bahamas. Mer om det förfarandet här.

Det är inte första gången som tillverkaren tappar varor till sjöss. När Grande America fattade eld och sjönk 2019 sjönk över 2 000 lyxbilar, inklusive Audi och Porsche, med den.

– En del av bilarna innehåller litiumbatterier och när de fattar eld så tar det lång tid att släcka. Det är en av orsakerna till att branden hållits vid liv så länge, säger João Mendes Cabeças, chef för en närliggande hamn, till Reuters.

Brandorsak oklar

Det verkar dock vara oklart vad som orsakade branden.

En försvårande omständighet är att man inte vill använda vatten för släckningsarbetet. Det skulle adderas stor vikt till fartyget och göra det mindre sjövärdigt.

Vissa kunder uttryckte sin besvikelse på sociala medier. En Twitter-användare rapporterade att hans specialanpassade Porsche Boxster Spyder för omkring en miljon kronor sannolikt kommer att bli rejält försenad.