Första testen av den revolutionerande vätgasbåten

Team_New_Zealand_Chase_Zero
Ursprungsidén, en vätgas-/batteridriven motorbåt som kunde användas som följebåt under Team New Zealands träningar och kappseglingar kom snabbt att växa till något mycket mer.

America´s Cup-syndikatet Emirates Team New Zealand har gått från klarhet till klarhet under utvecklingen av en vätgas-/batteridriven motorbåt. Här är resultatet.

Ursprungsidén, en vätgas-/batteridriven motorbåt som kunde användas som följebåt under Team New Zealands träningar och kappseglingar, kom snabbt att växa till något mycket mer.

Se också:
Ny vätgasdriven bärplansbåt klarar 50 knop och 100 sjömil!

Faktum är att Chase Zero, som både projektet och båten heter, visar prov på vad som faktiskt kan göras när det gäller att ta fram snabba motorbåtar med lång räckvidd och minimalt utsläpp.

Noggranna förberedelser

Innan premiärturen, som skedde så sent som här om dagen, hade den genomgått stenhårda tester där varje del av det denna foilande och vätgas-/batteridrivna helhet trimmades och kontrollerades noggrant.

Enkelt förklarat gällde det att få allt från batterier, vätgas och autopilot (som styr ”flyghöjden”) att lira. För att nämna en del.

Som på räls

Resultatet syns i videon och verkar mycket lovande.

– Det har fungerat fantastiskt, säger projektledaren Geoff Senior, och fortsätter:

– Ska jag vara ärlig så har vi undvikit att skynda på processen och egentligen trodde jag inte att vi skulle vara uppe i full foiling redan.

Team New Zealands vätgas-/batteridriven motorbåt Chase Zero imponerade vid den första testkörningen i full foilingfart.

Designkoordinator Dan Bernasconi fyller i:

– Att färdas i 50 knop på vattnet kräver mycket kraft och därför är kombinationen bärplan och ett minimalt luftmotstånd det enda raka om ska få en bra räckvidd. Nu klarar vi närmare 100 sjömil på den vätgas som lagras i fyra tankar ombord – två i varje skrov.

Högt tryck

Vätgasen lagras med ett tryck på upp till 350 bar och varje tank kan hålla upp till åtta kilo vilket ger en total kapacitet på 32 kg.

Chase Zero har dubbla 80 kW Toyota vätgasbränsleceller som ger det mesta av den energi som behövs för att driva båten. Den elektricitet som bildas i bränslecellen lagras antingen i batteriet eller matas direkt in i elmotorerna för framdrivning.

Upp till 50 knop

Batterierna ombord spelar sedan en avgörande roll för att ge det välbehövliga extra krutet som behövs. Eller som teamets elektriker Michael Rasmussen förklarar det:

– Batteriet behövs bland annat för att man ska kunna uppnå de högre hastigheterna. Båten kan glida fram i 30 knop med de 160 kW som genereras från bränslecellerna. Vill man åka i upp till 50 knop måste man dock stötta med batterierna och på så sätt få ut uppå till 420 kW. När man man sedan slår av på takten igen så kan det bli ett överskott som går tillbaks till batterierna igen.

Bara början

Team New Zealands vd Grant Dalton sammanfattar:

– Detta projekt handlar om att bevisa hur vi kan påverka den globala marinindustrin genom att producera en vätedriven bärplanskatamaran. Vi har som synes haft en enorm utveckling mot det.

– Jag tvivlar inte på att det kommer att finnas många andra båtproducenter som kommer att fundera på hur tekniken kan anpassas till deras behov, avslutar han.