Första gallringen gjord – de seglar för Sverige i OS 2024

Än så länge är de fem. Under våren ska ytterligare två tillkomma. Tillsammans representerar de Sverige när de Olympiska Sommarspelen gästar Paris.

Fem har hittills tagits ut men fler ska de bli. Här är seglarna som deltar i Olympiska Sommarspelen 2024 i Paris!

De är de främsta idrottarna i sina respektive grenar och redan nu är siktet inställt på att få kliva upp på prispallens översta steg när OS gästar Frankrike och Paris nästa sommar.

– Det känns stort att de första seglarna är uttagna till OS. Att vi redan nu fått förtroendet av SOK för fem seglare innebär att vi gjort ett bra arbete så här långt. De uttagna är alla bland de främsta i sin gren och gör allt för att kunna slåss om medaljer nästa sommar, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi är starka, kanske starkare än någonsin inför ett OS, men ödmjuka inför det arbete som vi måste göra innan vi står på startlinjen i Marseille.

Veteraner och debutanter

I truppen finns såväl olympiskaveteraner som debutanter. De sistnämnda är inga mindre än succéduon som radat upp framgångar och nomineringar till idrottspriser det senaste året – Vilma Bobeck och Rebecca Netzler. Föga förvånande är det i 49erFX som de två seglarna kommer att slåss om guldet i. Chans till medalj av den ädlaste valören är klart möjligt. Under 2023 har de tagit brons på för-OS och vunnit VM-guld i överlägsen stil.

Bland veteranerna hittar vi den nu 38-årige Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Tillsammans kommer de efter 2024 att ha hela sju OS-deltaganden där Dahlberg står för fem och Karlsson för två. Grenen är 470 och finns sedan 2022 som mixad klass. Även detta är en besättning vars framgångar är högst imponerade. Dahlberg med ett Silver i Tokyo 2020 (2021 till följd av coronapandemin) och ihop har de skördat framgång efter framgång i den mixade 470-klassen. Nu senast med ett andra guld i EM 2023.

I enmanna klassen ILCA (mer känd som Laser) hittar vi Josefin Olsson som nu gör sitt fjärde OS. Hennes sikte är inställt på att åtminstone försvara OS-silvret från Tokyo men allra helst få revansch och ta hem guldet. En rimlig progression med tanke på att hennes resultat blivit bättre och bättre för var OS hon deltagit i. Förutom detta har Olsson även två VM-medaljer på meritlistan.

Fler platser att vänta

– Med drygt åtta månader kvar till OS har vi tre besättningar som med rätta siktar på medalj. Men vi vet att för att komma dit återstår massor av arbete och smarta beslut på vägen. Vi har ett starkt lag där alla ger allt, varje dag, säger Magnus Grävare.

Ytterligare en nationsplats är klar i klassen Nacra 17. Här lär vi dock få vänta innan den färdiga besättningen presenteras. De som slåss om OS-biljetten är besättningarna bestående av Emil Järudd och Hanna Johnsson samt Ida Svensson och Marcus Dackhammar.

– Vi har två starka Nacra-team som har nivå för att bli uttagna idag, men bara en båt får delta. Vilken det blir vet vi inte förrän fram mot våren. De har med rätta också drömmar och ambitioner om att slåss i toppen, avslutar Magnus Grävare.