Första flygturen New York – Bermuda

Att den vurpade förra gången den sattes på prov var inget som hindrade det här gänget från att försöka foila i överlevnadsförhållanden i 600 sjömil på öppet hav.

För ett par år sedan släppte Gunboat sin G4 – den första foilande racer/cruisern för vanliga seglare. Tanken var att den skulle bli ett alternativ för folk som ville kappsegla med något riktigt häftigt men samtidigt kunna få en trevlig sittbrunn som funkar för partyt på kvällen.

Innan dess hade man i stort bara foilat med små jollar med olika fartrekordmaskiner och med katamaranerna i America´s Cup. Så det var en banbrytande båt, inget snack om det.

Sen kunde man definitivt diskutera hur familje- eller partyvänlig den var.

Strax efter vurpan i Västindien så började det blåsa på affärsfronten för Gunboat och i korta ordalag slutade det med att Gunboat G4 togs över av holländska DNA Performance Sailing och bytte namn till F4.

Min seglarkompis Shannon Falcone, som just blivit arbetslös när Luna Rossa av politiska skäl dragit sig ur America’s Cup, hakade på projektet för att vidareutveckla båten.

Innan vurpan hade Shannon transportseglat båten från New Port till Antigua och fått känna på funktionerna till havs. Så när de nu skulle testa den vidareutvecklade båten till nya versionen med namnet DNA F4 ONE-DESIGN OFFSHORE RACER så visste man någorlunda vad man gav sig in på.

Shannon vann America’s Cup tillsammans med Oracle och skepparen James Spithill 2013 och lyckades nu övertyga honom om att testa foiling till havs.

Hur det gick kan ni se i videon nedan.

Vi söker just nu Shannon för en kommentar och återkommer med intervju framöver.