Foiler – flyger fram i 40 knop

En hybriddriven foilande daycruiser som flyger fram på 1,5-meters höjd. Det är den korta beskrivningen av Foiler som stal showen på Dubai Boat Show. 

Den må vara försvinnande liten i jämförelse med de svindlande stora superjakter som ställdes ut på Dubai Boat Show.

Men försvann gjorde den alls icke. För det som Foiler saknar av bioasalonger, pooler, barer och helikopterplattor tar den igen genom att vara så mycket mer än en daycruiser i mängden.

Flyger lågt och snålt
Med sin hybriddrift och sina bärplan i en lyckad kombination flyger den fram på en och en halv meters höjd över havet och drar i runda slängar 20 procent mindre bränsle än traditionella planande båtar i samma storlek.

Därtill utlovas en särdeles tyst och skumpfri färd även när havet är som stökigast. I farter upp till 10 knop, då den klarar sig på eldrift allena, drar den noll och ingenting.

Lyfter vid 18 knop
Sedan skjuter förbrukningen i höjden ända tills loggen pekar på 18 knop då den lyfter på sina bärplan och hittar ovan nämnda flyghöjd och snåla gång.

I motorrummet sitter det dubbla BMW-motorer på 320 hk vardera och nu väntar vi bara på att det första exemplaret ska leta sig upp till våra breddgrader.

Se också:
Candela – det är nära nu!
Äntligen ett stort lyft för svenska elbåten Candela!
Candela – en havsvariant av Tesla?
Candela slår nytt rekord.
Candela Speed Boat – första bilderna på lyftet!

Foiler

Längd: 9,45 m
Bredd: 3,30 m
Djupgående: 0,60 m
Motor: 2 x BMW-diesel (2 x 320 hk)
Toppfart: 40 knop
Bränsletank: 300 liter
Räckvidd (eldrift max 10 knop): 10 min
Antal personer: 8
Pris: från 90 000 euro
Mer info: www.foiler.com