Foiler 41 – provkörd och klar för försäljning

Foilande flytetyg är i ropet och utvecklingen går fort. Här är Foiler 41 som har testats, utvärderats och som nu är klar för försäljning.

Hamnen.se har tidigare rapporterat om Foiler 41. Närmare bestämt för knappt två år sedan och som ett projekt som hade kommit en bit. Men som ändå hade mycket kvar.

Där och då var det fråga om föregångare till Foiler 41 som då gick under namnet HY-X. Eller en nedskalad prototyp, om man så vill, som såg ut att gå skapligt på sina bärplan och som gav en föraning om vad som skulle bli (se videoklippet längre ner).

På båtmässan i Monaco, som avslutades i lördags, kunde man så presentera den färdiga produkten som redan har sålts i tre varianter som skiljer sig åt en del från varandra. Oklart på vad sätt dock.

Överraskande lättmanövrerad
Enligt tillverkaren ska den vara förvånansvärt lättmanövrerad i såväl deplacementfart som flygandes på sina foils och en god finess är att bärplanen fälls ut och in med en enkel knapptryckning.

Inställningarna sker automatiskt och som förare har man inte mycket mer att tänka på än att bara styra och gasa.

Vidare framhåller tillverkaren att bärplanen reducerar bränsleförbrukningen med cirka 30 procent, att toppfarten är 45 knop och att den lyfter ur vattnet vid en fart på ungefär 18 knop.

Videoklippet ovan visar prototypen i foilande fart.

Men likväl är det mystiskt svårt att få ta tag på riktiga bilder och inte bara skisser på den färdiga produkten.

Hamnen.se återkommer i det ärendet så snart som möjligt.

Se också:
Svenska Candela Speed Boat är sjösatt och provkörd!
Foiling är framtiden!

Foiler 41

Längd: 12,50 m
Bredd: 4,20 m
Max djupgående: 0,95 m
Mer info: www.foiler.com/en/home#Foiler41