Första hårdtestet för tjejerna i VOR

SCA sailing crewTeam SCA:s strävan att skapa det bästa kvinnliga seglingsteamet i offshore racing inleds nu på allvar. Sju meriterade kandidater har anslutit till teamets tillfälliga bas i Southampton för en fem veckors period av träningssegling som inleds under helgen – från Southampton till Kanarieöarna och teamets träningsbas i Puerto Calero på Lanzarote.

 De första sju som aspirerar på en plats i Team SCA och därmed en plats ombord på den svenska båten i Volvo Ocean Race 2014-2015 är alla mycket meriterade och erfarna havskappseglare och/eller OS-seglare. De sju kandidaterna är Annie Lush, Storbritannien, Carolijn Brouwer, Nederländerna, Jeanne Gregoire, Frankrike, Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna, Liz Wardley, Australien, Sam Davies, Storbritannien, samt Stacey Jackson, Australien.
 
– Vi inledde rekryteringsprocessen redan i augusti 2012 då vi uppmuntrade kvinnliga seglare runt om i världen att registrera sig för att delta i detta första skede av urvalsprocessen. Av flera hundra ansökningar har vi reducerat det till två grupper av kandidater, säger Richard Brisius, VD för Team SCA, och fortsätter:
 
– Den första gruppen är nu redo att lämna Southampton. Den andra gruppen ansluter i Puerto Calero om några veckor. Det är kandidater av många olika nationaliteter eftersom vi verkligen letat efter världens bästa kvinnliga offshoreseglare. Men vi söker inte bara duktiga seglare utan också de som verkligen passar in i ett högpresterande team.

SCA crew onboard Första skarpa uttagningen med kvinnlig besättning. De har testseglat ett par dagar i England och sätts nu på prov under transportsegling till basen på Lanzarote. 

De som nu finns på plats i Southampton kommer att segla Team SCA:s nya träningsbåt, en VO70, som i dagarna fått en ny grafisk design.
 
– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde hitta vårt team från dessa två grupper, säger Magnus Olsson, en av fem Team SCA-tränare som kommer att segla med till Puerto Calero.
 
– Det är en väldigt speciell grupp där varje person bidrar med mycket stora kunskaper inom olika områden. Vårt jobb som tränare är att se hur vi kan använda detta för att skapa ett högpresterande team. Utifrån de här två grupperna hoppas vi kunna skapa grunden för vårt framtida team. Vi ska sedan fortsätta att bygga laget och vår förhoppning är att ha de flesta på plats under sommaren 2013.
 
Team SCA kommer att ha Puerto Calero på Lanzarote som träningsbas fram mot Volvo Ocean Race 2014-2015.
 
– Det här blir den tredje raka Volvo Ocean Race-kampanjen som väljer Puerto Calero som träningsbas. Där förberedde Ericsson Racing Team sin kampanj inför Volvo Ocean Race 2008-2009 och Puma inför 2011-2012. Runt Lanzarote är det enkelt att hitta perfekta Ocean Race-förhållanden inte långt från basen. Tillsammans med anläggningarna på land och klimatet blir det en idealisk plats för förberedelser, säger Brad Jackson som var vaktkapten på Ericsson 4, som vann Volvo Ocean Race 2009, och som är en av coacherna i Team SCA.

Foton: Rick Tomlinson.

Läs mer på Volvooceanrace.com eller www.sca.com