Flytande solpaneler – alternativt grepp för elförsörjning

Effektiv elförsörjning på en avlägsen plats och med med minimal inverkan på miljön. Det gör att flytande solceller är framtiden om man får tro Alqueva Dam i Portugal.

Flytande_solpaneler
Högeffektiv elförsörjning på en avlägsen plats och med med minimal inverkan på miljön. Det är anledningen till att flytande solceller är framtiden om man får tro Alqueva Dam i Portugal.

Vi snackar om 12 000 solpaneler som flyter på pontoner av återvunnen plast. Och som producerar 5 megawatt el vilket räcker för att försörja cirka 1 500 hushåll. Inget konstigt så långt.

Se också:
Livet ombord på en solcellsdriven lyxjakt!

Det fina är dock att denna elproduktion varken syns eller hörs för omgivningen samtidigt som den påverkar djurlivet minimalt om man för tro Alqueva Dam i Portugal.

Effektiv elförsörjning på en avlägsen plats och med med minimal inverkan på miljön. Det är den stora fördelen med flytande de solpaneler. Se videon. 

Ytterligare en fördel är att ingen fast mark behöver avsättas, planläggas, schaktas eller på annat sätt prepareras. Detta samt förekomsten av smuts och damm som kan minska solcellernas effektivitet är minimal till sjöss.

Här tar vi rygg på Youtube-kanalen Fully Charged Show som också redogör för utmaningarna med flytande solpaneler.

Häng med!