Flytande kulturarv – 135 fritidsbåtar k-märkta!

Nu har Sjöhistoriska museet k–märkt 135 båtar och fler ska det bli då de är en viktig del av kulturarvet i båtlandet Sverige.

Sverige är som bekant ett av världens mest fritidsbåt-täta länder och båtlivet är en viktig del av kulturarvet. Därför har Sjöhistoriska museet k-märkt 135 kulturhistoriskt värdefulla båtar och fler är på gång.

– Syftet med k-märkningen är att ge uppmärksamhet och uppskattning gentemot de människor som satsar både tid och pengar på att vårda och använda äldre fritidsbåtar, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Vift, konstruktör C G Pettersson, byggd 1916 på Bröderna Larssons varv i Kristinehamn.

Bland de elva stycken kulturhistoriskt värdefulla båtarna som nyligen har k-märkts finns 101-åriga Vift på Ekerö samt Christina från 1920 som har sin hemmahamn i Dalarna.

Till de nyligen k-märkta segelbåtarna i denna omgång hör den eleganta kustkryssaren Ballerina ritad av Olle Enderlein.

Här finns även segelbåten Wonitopa, som är känd för sina goda kappseglingsegenskaper och som seglats i Vättern i femtio år.

Ballerina, konstruktör Olle Enderlein, byggd 1952 på Bragevarvet, Norrköping.

Det är med andra ord en bred samling båtar som har k-märkts med allt från exklusiva salongsmotorbåtar från 1910 och -20-talen till mindre skatter som Långedragsjullen från tidigt 1960-tal.

Christina, konstruktör Fr. Lürssen, byggd 1920 på Fr. Lürssens Yacht & Bootswerft, Aumund Vegesack bei Bremen, Tyskland.

Förhoppningen att k-märkta fritidsbåtar ska ges förmåner av till exempel båtklubbar, varv, hamnar, kanaler som på så sätt kan bidra till att synliggöra kulturarvet.

Inledningsbild: Agnes II. Konstruktör C G Pettersson. Byggd på Rosättra båtvarv, Vätösund, Norrtälje 1918.

Lista med Sveriges alla 135 k-märkta fritidsbåtar (bilder och fakta).