Flera OS-platser klara

JosefineDet var bara Josefine Olsson som presterade topp i det svenska seglingslandslaget under VM. Men arrangören satsade hårt på media och det finns anledning att blicka tillbaka. Här serverar vi några snygga videor.

Seglings-VM i nordspanska Santander avslutades under söndagen med medaljfinaler, där Sverige representerades av Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, i 49er FX och Max Salminen, GKSS, i Finnjolle. Först ut var tjejerna, som fick köra sin medaljfinal i mycket lätt sjöbris på bara några få sekundmeter. Inför de tusentals i publiken som trängdes på läktarna var Lisa och Hanna fint med i seglingen på en fjärdeplats vid den första rundningen. De gled sedan tillbaka något och gick i mål på sjätte plats, avancerade därmed ett snäpp i totallistan och tog en niondeplats i VM.

Bäst i början
När det var dags för Finnjollarnas medaljfinal på samma bana hade vinden fyllt på en aning och Max Salminen, OS-guldmedaljör 2012 med Fredrik Lööf i Starbåt, rundade bland de åtta första vid kryssmärket. Även Max föll dock tillbaka före målgång och slutade både medaljfinalen och VM på tionde plats:


– Varken Lisa och Hanna eller Max har tidigare varit topp-tio i de här klasserna på ett VM, så det var ett styrkebesked som bådar gott, tycker coachen Magnus Grävare.

Bådar gott
Ett samlat VM för seglingens alla OS-klasser arrangeras vart fjärde år, mitt emellan två OS. I 2014 års upplaga i Santander har inte mindre än 1 400 seglare i 960 besättningar från 95 länder fightats om VM-medaljer och OS-nationsplatser. Från Sverige deltog 30 seglare i nio av de tio OS-klasserna, och tävlingen var en viktig avstämningspunkt halvvägs till Rio de Janeiro 2016:
– Vi tog en efterlängtad medalj genom Josefin Olssons silver. Det är toppklass, tycker Magnus.
– Dessutom seglade vi hem fem nationsplatser till OS i Rio de Janeiro, vilket känns väldigt positivt. Och resultaten här i Santander visar att det kan bli ännu fler nationsplatser framöver, fortsätter han.


– Både Adam Holm på bräda och Ida Svensson och Rasmus Rosengren i flerskrov har seglat väldigt bra, dels med tanke på sin ringa ålder, dels med tanke på att detta var deras första riktigt stora mästerskap, berömmer Magnus Grävare.

Även från Sveriges Olympiska Kommitté hörs positiva tongångar efter seglingsresultaten i Santander:


– Josefin Olssons medalj lyser ju lite extra. Det är alltid roligt när en aktiv tar ett steg till en ny nivå, och det är ett genombrott med hennes första mästerskapsmedalj, kommenterar SOK:s sportchef Peter Reinebo.

Fortsatt utveckling

– Att fem klasser redan nu har klarat det internationella kvalet till OS är också bra. Nu kan de seglarna fokusera på att utvecklas, istället för att jaga kvalresultat, menar han.

De svenska seglarna i klasserna 470 herr och 49er levde dock inte helt upp till förväntningarna, men Magnus Grävare vill inte heller säga att de misslyckades:


– Nej, det tycker jag inte. Men de är inte riktigt i resultatlistan där de vill och borde vara, avslutar han.

Text: Seglarförbundet.

Sammanfattning av dag 10 del 1.

Dag 10 del 2.

Se alla repriser och sammandrag!