Flaskpost från Atlanten

Joel på Lady Ann

Min käre vän Joel Jansson befinner sig på havskryssaren Lady Ann på väg från Bermuda till Azorerna. Joel skriver och berättar om hur de fiskar ombord och om en tämligen speciell avlivningsmetod av fångsten. 

Fiskelinan ligger ständigt i kölvattnet bakom Lady Ann och det är inte alltför sällan som en atlantångande fisk hugger tag i agnen. Tonfisk, Wahoo och Dolphin (inte delfin) är de vanligaste arterna man hittar på dessa breddgrader och vid detta typ utav fiske.

Glädjen är hög ombord då de får en fisk på kroken eftersom besättningen vet att färsk mat nalkas ombord. Joel berättar att avlivningsmetoden sker med hjälp av karibiens billigaste rom, som hittat sin väg in i stuvutrymmet vid avfärd från Bermuda.

Efter en fajt, man mot fisk, dödas fisken genom att ett par centliter rom droppas på dess gälar, enligt Joel ”totaldäckar” fisken efter ett par sekunder.

Besättningen på Lady Ann ser ett gäng fördelar med denna metod; dels så slipper de blod på durken och ”avlivningen” sker snabbt och smidigt. Med besättningens egna ord beskrivs metoden som en synnerligen elegant metod som även tillåter fiskarn själv att få sig en liten sup utan kaptenens vetskap.

Supen fungerar dessutom som en viss smärtbedövning och en energikick då knivjobbet efteråt kan vara rätt kämpigt på de stora baddarna.

Joel undrar om detta är en metod som gäddjägaren bedriver och svaret på den frågan är nej. Gäddjägaren bedriver enbart catch & realese-fiske men jag är synnerligen imponerad av denna påhittighet som Lady Anns besättning verkar besitta.

Det många säkert undrar är om detta är ett vedertaget fiskeknep eller om det är boarderline, kanske till och med djurplågeri? Någonstans i minnet känns det som att jag har hört talas om denna metod förut, men jag tror att av alla båtar ute på de sju haven är det enbart på Lady Ann den är standardiserad. Metoden tycker jag inte är djurplågeri, rom vet vi ju alla är ett utmärkt bedövningsmedel. Dock så bör ju först knivsnittet sitta i en dödlig punkt för att bespara fisken upplevelsen att bli rensad levande.

Lycka till med resan över och vi får hoppas Poseidon och fiskelyckan står er bi. 

Fredrik Bäck, Fiskeguide

www.trosafiskeguide.se