Fjordling 17 + Corvette LS1 = 80 knop!

Man tager en Fjordling 17 från 1967 och lyfter i en nästan ny Corvette-motor (LS1) så kan man åka i 80 knop – och det finns mer att ge!

Rubriken överdriver en aning. Tore Helvig har aldrig varit uppe i mer än futtiga 79,6 knop med sin Fjordling. Trösten är att det beror på varvskyddet som lätt kan justeras.

Så nu, alla hugade fartdårar, finns chansen att komma över en Fjordling 17 som är något alldeles extra.

 

Tore Helvig från Stavanger viste vad han ville när han monterade en Corvette LS1-motor i sin Fjordling 17.

Annonsen ligger ute på den norska köp och sälj-sajten finn.no och har så gjort i två veckor utan att det har varit någon speciell rusning. Något som kanske kan förklaras med priset som ligger på 500 000 norska kronor.

Hamnen ringer upp:

Hur kommer det sig att den är så dyr?

– Det beror på att jag har lagt ner en hel del pengar och möda på båten men framför allt handlar det om att jag varken känner att jag måste eller vill sälja den. Men det är klart – om någon är villig att betala 500 000 kronor så blir det affär.

Fint originalskick sånär som motorn och det förkortade drevet som Jan Herman Linge knappast såg för sig när han ritade Fjordling 17 under det tidiga 60-talet.

Hur kommer man på idén att lyfta in en GM 5.7 Liter V8 Small Block LS1 på 380 hästkrafter i en 17-fots Fjordling från 1967?

– Jag gillar annorlunda och litet spektakulära projekt och så hittade jag den här motorn litet av en slump. Sedan har jag ägt flera Fjordlingar och vet att de klarar stora motorer.

Vad har du för bakgrund som ror iland ett sådant här projekt?

– Till vardags är jag jag arbetsledare på ett bygg- och anläggningsföretag men så har jag också varit båtmekaniker. Sedan har jag ett stort intresse för sånt här.

Hur känns det att köra en 17-fotare i 80 knop?

– Förskräckligt, antar jag, om det inte är just en Fjordling 17. I det här fallet går det förvånansvärt stabilt, bekvämt och odramatiskt. Perfekt balans…

Mer om motorn?

– Den är helt i aluminium, ultralätt med andra ord, och av samma sort som sitter i Corvette-bilar från 1997-2002, om jag minns rätt. Den ger i runda slängar 400 hk.

Och drevet?

– Det är ett nytt Alpha som är nedkortat nio centimeter för efter eget huvud och för bästa möjliga effekt just för det här ekipaget.

Och båten?

– En Fjordling 17, som sagt, utan den omtalade tunneln men med allt annat – steglister, gelcoat och inredning i fint originalskick. Sedan har jag har ju stärkt upp motorrummet en hel del för att det ska klara påfrestningarna.

Är du en båtmänniska eller en meckar-typ i första hand?

– Definitivt båtmänniska, fast det är klart, mitt intresse för att mecka och konstruera har alltid varit stort och jag började tidigt med en helt vanlig barncykel som jag monterade en motor på när jag var elva år.

Motor på en cykel?

– Ja en gräsklippar-motor och så tog jag drivhjul och remmen från en torktumlare.

Fler galna projekt på gång?

– Nej, inte just nu, men det kommer. Garanterat.