Fiskare i protest mot vindkraftsparker – utesluter inte civil olydnad

De nya vindkraftparkerna rör upp känslor bland västkustens fiskeindustri. Under fredagen genomfördes en laglydig manifestation till sjöss i Göteborg för att visa på missnöjet. Men att protesterna fortsätter i samma lugna anda är inget man lovar.

”Ingen vindkraft på våra fiskeplatser” står skrivet på flaggorna som fiskebåtarna i demonstrationen har hissade.

För lite drygt en månad sedan godkände regeringen planerna för vindkraftsparkerna Kattegatt Syd och Galene utanför den svenska Västkusten. Totalt rör det sig om lite drygt 100 vindkraftsverk som ska byggas upp utanför Varberg och Falkenberg. Platser som Sveriges Fiskares Producentorganisation pekar ut som fiskarnas bästa lekplatser.

– Det halländska fisket kommer att försvinna, det rör 50 företag, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorgansation.

Under fredagen protesterade lite drygt 20 fiskebåtar i Göteborgs hamn. Syftet med manifestationen var att visa på missnöjet med placeringen av parkerna och att fiskarna och deras producentorganisation inte fått vara med och yttra sig i frågan.

– Av de hundra planer på vindkraftsverke i Sverige har inte ett enda företag kommit ill oss och frågat var de ska stå. Det går utmärkt att sätta sig ner och planera var parkerna kan anläggas. Det finns väldigt mycket palts där de kan placeras utan att fisket ska behöva slås ihjäl, säger Peter Ronelöv Olsson till SVT Nyheter Väst.

Läs även:
Regeringen godkänner två nya vindkraftsparker till havs
Sillbeståndet nära halverat – experter vill se fiskestopp
Nu ska svenska vatten städas upp från förrädiska spökgarn

Enligt producentorganisationen är detta den första i raden av många protester. På hemsidan skriver man att fler är att vänta och att de inte alltid kan lova att dessa protester kommer att vara laglydiga.

– Just nu är vi väldigt snälla, vi följer alla sjöfartsregler och Stena Lines färjor kan köra för att vi väjer för dem, säger Peter Ronelöv Olsson.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö