Sensationell seger i Roslagsloppet

Tre spektakulära vurpor, en sensationellt fartig finsk seger och en livlig folkfest vid målet i Öregrund. Det var Roslagsloppet 2015 i ett nötskal.

Årets upplaga av Roslagsloppet bjöd på katamaranväder. Det vill säga vindar på 4-5 meter per sekund och sjöförhållanden som var så pass lugna att enskrovsbåtar inte kunde göra sig gällande i kampen om totalsegern.

Nej, så länge vattnet håller sig någorlunda stilla så är det katamaranerna som regerar och mest spännade blev det i klassen Offshore 3C där endast sju sekunder skulle skilja mellan ettan och tvåan efter 120 avverkade sjömil.

Till slut var det Johan Rehn i sin Twister 24 med Mercury 200 XS och med navigatören Jussi Myllymäki som drog det längsta strået. Snittfart? 80,16 knop! Det är den tredje snabbaste noteringen sedan starten 1962 då Bo Lindström totalsegrade med en snittfart på 32,3 knop.

Tvåa i den totala resultatlistan var Marcus Johnsson med navigatören Tomas Holmström, också de från grannlandet i öst.

William Söderlind och Markus Grönvall vann den täta klassen Offshore 3A.

Som vanligt innebär Roslagsloppet folkfest i Öregrund och pärlbandet av åskådarbåtar längs bansträckningen är imponerande. Extra populärt är att slå sig ner på de kala klipporna vid målgången i Öregrund.

Kanske hade någon på berget en tillräckligt stark kikare för att kunna bevittna två av tävlingens tre vurpor på Öregrundsgrepen precis i slutet av bansträckningen. Dock utan personskador.

Fotnot: Läs den sista meningen i denna artikel igen. ”Inga personskador” visar sig nu vara en felaktig uppgift. Hamnen.se återkommer. 

Här är segerintervjun med Johan Rehn.