Finnmaster S6 – full med förnuftiga finesser

Nya Finnmaster S6  har en lång rad med lösningar och finesser som får den att sticka ut i djungeln av styrpulpetbåtar.

”En mångsidig och sportig skärgårdsjeep som passar perfekt för soliga sommardagar i skärgården.”

Så står det i pressmeddelandet. Det känns som vi har hört det förr – för det är en mening som med bara ett uns god vilja stämmer in på nästan alla mindre motorbåtar.

Men sen kommer det information som tyder på att nya Finnmaster är mer än bara ännu en styrpulpetbåt i mängden:

Exempel på det är att förarplatsen är placerad mitt i båten, rakt över centrumlinjen, så att man kan köra den ensam utan att den lutar.

I reklamvideon (längre ner i denna artikel) kan man också se att ansträngningar har gjorts för att skapa en bra förarmiljö med plats för en skaplig plotter, en blänkfri instrumentbräda, bra fotstöd, stor vindruta…

Vidare anas att det är lätt att röra sig ombord tack vare bra passager, väl placerade trappsteg och strategiskt placerade räcken att hålla sig i.

Med 150 hk på akterspegeln så utlovas pigga köregenskaper. Enligt tillverkaren får man även fullt acceptabla egenskaper om man nöjer sig med en 115-hästare där bak.

Om det ovan utlovade stämmer och hur nya Finnmaster S6 klarar sig när Skippos utsände tar plats bakom ratten avslöjas i en test som publiceras framöver.

Premärvisning för allmänheten på båtmässan i Göteborg den 4-12 februari nästa år.

Finnmaster S6

Längd: 6,35 m
Bredd: 2,31 m
Djupgående: 0,85 m
Vikt utan motor: 1 250 kg
Antal personer: 7
Rek. motorstyrka: 115-150 hk
Skrovvinkel: 18 grader
Pris (med Yamaha 115 hk): från ca 334 000 kr
Pris (med Yamaha 150 hk): från ca 366 000 kr
Tillverkare: https://finnmaster.fi

Pressmeddelandet i sin helhet:

Nyheten Finnmaster S6 är en mångsidig och sportig skärgårdsjeep som passar perfekt för soliga sommardagar i skärgården. Båten lämpar sig utmärkt för både dagsturer samt förbindelsefärder.

Den har en sportig design och många innovativa lösningar samt högklassig finish. S6 erbjuder en rymlig, fungerande och skyddad sittbrunn samt utmärkta köregenskaper för mångsidiga och trygga båtturer.
Det finns gott om sittplatser för upp till åtta personer. Båtens fördäck är försedd med en trivsam sittgrupp, som lätt kan omvandlas till en soldäck. Akternbänkens ryggstöd följer BB-sidan och formar en bekväm sitthörna.

Ombordstigning är enkelt och säkert tack vare de robusta förräcken och åtskilliga trappstegen. Aktersittbrunnen är rymlig och det finns gångvägar på båda sidorna av akterbänken.
Den strömlinjeformade vindrutan gör att båten får ett sportigt utseende. Förarplatsen är välplanerad. Alla brytare och mätare är välplacerade och lätt åtkomliga.

I styrkonsolen finns det en central plats för ett kartplotter upp till 9” (extrautrustning). I styrkonsolen finns också plats för en utdragbar kyllåda på 20 liter.

Den mörkgråa styrpulpeten och de svarta panelerna hindrar effektivt reflektioner från solljuset. De avståndsjusterbara offshore-stolarna och det vinklade fotstödet bidrar till en naturlig körställning och ökar komforten.

Trots att styrkonsolen är placerad på styrbordssidan sitter föraren ändå i mitten av båten, vilket är en fördel när man kör ensam. Till standardutrustningen hör Seastar-hydraul styrning. Båten är klassad upp till 150 hk, men fungerar redan utmärkt med en 115 hk motor.
Förvaringslösningar i båten följer Finnmasters välkända Smart Design-koncept. Under bänkarna finns det gott om stuvutrymmen. Bänkarna öppnas smidigt, även med dynorna fast spända. Under styrkonsolen finns ett rejält förvaringsutrymme, vilket man når från pulpetens sida och genom bänken framför styrkonsolen.

Båten är försedd med tre ankarboxar: ett i fören och två i aktern. I styrkonsolen finns ett låsbart handskfack och fördäcket är försedd med en fenderhållare. Fendrar och fenderskydden samt repen är standardutrustning. Som tillvalsutrustning kan man få LED- framljus.