Finn Flyer 36 - prisad båt till Allt för Sjön

Finn Flyer 36
Finn Flyer 36

Finn Flyer 36Finn Flyer 36 blev utsedd till bästa segelbåt på båtmässan Vene 09 i Helsingfors. Nu kommer hon till Allt för Sjön, Älvsjö, för att premiärvisas i Sverige, den 28 februari–8 mars 2009.

Den finska juryn som utsåg Finn Flyer 36 till mässans segelbåt betonade bland annat den sportiga helheten, väl genomtänkta detaljer i inredningen, ändamålsenlig däckkonstruktion, avancerade tekniska lösningar och god seglingsförmåga.

– Dagens moderna så kallade Cruiser/Racers med familjeinredning är alldeles för tunga eftersom de tillverkas i traditionell byggteknik med lågprismaterial i skrov och inredning, som kraftigt begränsar båtarnas prestanda och den upplevda seglingsglädjen, menar man på FinnYachts.

– Mer avancerade byggmetoder måste till för att kunna bygga båtar med familjeinredning som blir både starka och lätta.

FinnYachts har tagit fasta på detta och utvecklat en tillverkningsteknik kallad ACCY, Advanced Composite Construction Yachts, för att tillverka båtar i mindre serier med avancerad kompositteknik som resulterar i mycket lätta, starka och snabba segelbåtar.

Finn Flyer båtarna är cirka ett till två ton lättare än marknadens Performance Cruisers trots mycket hög ballastprocent. Cirka 43% av FinnFlyer 36:ans vikt finns i kölen.

– Dessutom erbjuder byggnads-tekniken helt styrenfri miljö, vilket är en stor framgång inom båtindustrin.

Längd ö.a.                     11,00 m

Bredd                              3,40 m

Djupgående (standard)  2,05 m

Deplacement                  5,0 ton

Storsegel                      45,5 m2

Genua 106 %               33,6 m2

Spinnaker                     105 m2