Finesse 26 - en båt att bli kär i

Finess 26
Finesse 26 en båt att bli kär i

Finess 26 Sven Hellström visar en helt ny typ av skärgårdsseglare på Allt för sjön. En annorlunda båt med fällköl och många finesser som imponerar på de flesta – kompisar och käresta. Hamnen.se föll för Finesse 26, det är helt enkelt en båt att bli kär i.

Finesse 26 är en ny typ av segelbåt. En skärgårdsseglare som svarar upp mot många förväntningar och samtidigt bjuder på överraskningar.

Konstruktören Sven Hellström är en man full av idéer, grundade i djup kunskap om segelbåtar och skärgårdsliv. Med Finesse 26 har han fått till en riktig fullträff.

– Hon är snabb, kommer in där ingen annan segelbåt kan lägga till och i hamn kan man sitta 14 personer i sittbrunnen, säger Sven Hellström.

Sven Hellström, båtbyggare, yachtkonstruktör och framgångsrik kappseglare, står bakom konstruktionen och konceptet.

– Målsättningen har varit att ta fram en sjövärdig och lätthanterlig båt av hög kvalitet.Det finns inget att jämföra med, men man kan säga att Finesse 26 är en dagseglare. Du kan sticka ut och segla när andan faller på, eller du kan också ha med hela gänget ombord. Stor vikt är också lagd på att du ska kunna sova bekvämt ombord, säger Sven.

Att hitta egna vikar har stått högt på prioritetslistan. Finesse 26 är därför utrustad med fällköl. När du vill gena genom ett sund, smyga runt en kobbe eller komma in i en vik dit ingen annan når pumpar du enkelt upp kölen med hjälp av hydraulik.

Finesse sticker då endast 0,75 meter. Råkar du gå på grund fälls kölen bara upp – det märks knappast, menar Sven som själv har testseglat sin skapelse många gånger.

– När du har lagt till kan du blicka ut över din vik, njuta av middagen i den stora sittbrunnen eller bara krypa ner i förpiken och lyssna på vågorna, berättar Sven.

Finesse 26 är utrustad med dubbla roder, för säkrare segling. Det innebär full kontroll även på hårda slörar med spinnaker eller gennaker.

Skrovet är lättdrivet och hon gör över åtta knop för motor, 10 Hk. En länkarm, snyggt dold under nåtad teak, mellan utomborsmotorn och rorkulten gör att man slipper det många gånger nervösa konstrycket att hålla ordning på både roder och utombordsmotor vid tilläggning.


Foto: Martin Rogberg

Finesse 26 är synnerligen välbalanserad och seglar jämnt med många 35-40 fotare.

Rorsmannen når alla manöverlinor, fall och skot på rufftaket. Det är bara några exempel på finesser som gör livet enklare och säkrare ombord. Kvalitén är i klass med större exklusiva båtar.

Finesse 26 – en båt att bli kär i, menar hamnen.se

Dubbla roder och påhängsmotor. En länkarm är kopplad till hjärtstocken så att motorn följer med vid roderutslag.

 

Pumpa och fäll därmed upp kölen när det är för grunt vatten under skrovet

Fakta Finesse 26:

Skrovlängd: 8,0 m

Bredd max: 2,9 m

Bredd vl: 1,9 m

Djupg. 0,75 ? 1,75

Vikt: 1450 kg

Segelarea: 32,5 m2

Gennaker: 36 m2

Kojplatser: 4

CE-kategori: C

Pris: cirka 700 000 kr