Femåring kitesurfar i 20 knop med sin pappa

Se videon när svenska surfgurun Markus Robèrt tar med sina små söner ut på en kittlande kitesurftur.
– Vi kom upp i 20 knop och lyckades till och med göra hopp på någon meter, säger han till Hamnen.se.

Som nybliven pappa blir jag ju väldigt glad att se exempel på hur man kan fortsätta att segla och surfa med sina barn och kanske till och med få dem att tycka att det är det roligaste som finns.

Dotter i ryggsäck
Jag har tidigare sett vindsurfare som sätter ett handtag i nosen på brädan och låter barnen stå där som om de åkte vattenskidor. På Hawaii såg till och med en man som satte sin kanske åttaåriga dotter i bärstol på ryggen och vindsurfade iväg. Man kan också segla med olika segel, ett litet i fören och stort i aktern. Då får barnet verkligen uppleva fart och känna sig delaktig. Men att kitesurfa med barnen på brädan som Markus Robèrt är kanske det ballaste alternativet.

DunkerbeckMed en stor tandemvindsurfingbräda kan barnet få sitt eget segel. 

– Jag kitesurfade med barnen första gången nu på Öland och barnen var helt lyriska. Båda mina grabbar, Leo nio år och Viggo fem år, hade ett leende från öra till öra. De bara älskade det. Sedan dess vill de inte göra annat när vi kommer till en strand. Det böjar bli on om egentid på brädan, säger Markus Robèrt som lär vara en av Sveriges mest äventyrliga surfare. Han har bland annat vindsurfat mellan Danmark och Tyskland och från Västervik till Visby.

Hur fungerar det att vara två på brädan?
– Med lille Viggo är det superenkelt. Vi kom upp i över 20 knop och kunde till och med hoppa någon meter högt. Med Leo som är tyngre behöver jag en lite större drake, men det går bra det med.

Är du inte orolig över säkerheten?
– Jag är väldigt bekväm med min egen teknik och att en olycka skulle ske känns lika sannolikt som att jag skulle krocka med bilen. Jag tycker att det räcker gott att barnen har flytväst och att man skär bort säkerhetslinen till draken, så att de inte kan trassla in sig i den om något går fel. Det värsta som kan hända är att de får någon kallsup och att de trillar i vattnet, men det hör ju till.

Vad tycker du är bästa sättet att inspirera barn till att börja med vattensport?
– Jag tror det handlar om att visa hur kul det är och aldrig säga nej när de vill testa. Men också att aldrig trycka ner sitt intresse i halsen på dem.