Fem tjejer uttagna till att segla jorden runt

Nu har de första fem besättningsmedlemmarna tagits ut till det kvinnliga teamet i Volvo Ocean Race. Av de 20 som testats har några fått känna på sjösjuka och alla har satts på hårda prov. Här är teamets senaste filmer.

Team SCA presenterar nu de fem första kvinnliga seglarna som ska ingå i teamet i Volvo Ocean Race 2014-2015. Det är cirka 20 kandidater som har genomgått utbildning och träning på lagets bas i Puerto Calero på Lanzarote. Den breda fysiska och tekniska träningen har genomförts under överinseende av teamets fem coacher som alla är erfarna jorden runt-kappseglare.

– Vi har imponerats av kvaliteten på kandidaterna. Våra farhågor att det skulle bli svårt att hitta erfarna kvinnliga seglare, eftersom ingen kvinna har deltagit i Volvo Ocean Race på över tio år, visade sig vara helt utan grund. Trots det finns det ingen underskattning i utmaningen som ligger framför oss, säger Richard Brisius, chef för Team SCA.

Det råder inga tvivel om att coacherna och teamledningen har en stor utmaning framför sig. De vet ju inte säkert vilken som är den rätta vägen att coacha ett tjejteam? Teamets ledning och samtliga coacher är män som seglat racet flera gånger. Kanske borde det finnas någon kvinna med där?

Inledningsvis sägs det att coachningen varit ganska passiv ombord. Tjejerna har själva fått ta för sig för att visa vad de kan.

Alla som testat har varit med på minst en segling som pågått över natt och vissa som inte seglat den här typen av båt tidigare har haft det riktigt tufft med sjösjuka.

De flesta har varit på plats under två veckor och det har varit ett späckat schema med segling och fysisk träning varje dag. En vanlig dag ser ut som följer: Fysträning före frukost, förberedelser inför segling, på vattnet 10 till 17 (om inte övernatt), efter segling blir det jobb på basen och sen middag. Däremellan rycker ett mediateam i dem.

Magnus Olsson har kappseglat sex varv runt jorden. Nu är han en av coacherna för tjejerna i Team SCA. Klicka på bilden så får ni veta hur det går.

Här följer presentation av seglarna som tagits ut:

Carolijn BrouwerCarolijn Brouwer
Nationalitet: Holländsk
Födelseort: Leiden, Holland
Födelsedatum: 25 Juli 1973.
Familj: Sambo Darren Bundock (VM-,OS- och America’s Cup-seglare), sonen Kyle Nico.

Bor: Hague, Holland.
Språk: English, Dutch, Portuguese, French, Spanish, German.
Bakgrund: Carolijn Brouwer är en erkänt duktig flerskrovsseglare som har deltagit i OS i både Sydney, Aten och Peking.Hon var den enda kvinnliga skepparen i Tornadoklassen i Peking. Hon var också skeppare under tvä säsonger för Team Holmatro i extreme sailing series. Under Volvo Ocean Race 2001-2002 var hon skeppare för Amer Sports Two. Hon vann ISAF World Sailor of the Year 1998.

“Team SCA är inget b-lagsprojekt. Det här är ett rakt igenom professionellt team med stor potential. Jag vet hur det är att tillbringa tio personer och vet att det inte kommer att gå smärtfritt. Men detta är en fantastisk möjlighet för kvinnlig kappsegling och jag är väldigt exalterad över att vara en del av detta.”

Sophie CiszeckSophie Ciszek
Nationalitet: Austrailensk och Amerikansk.
Födelseort: Victoria, Australien
Födelsedatum: 28 juni, 1985.
Familj: Singel.
Språk: Engelska.
Bakgrund: Fram till 2012 jobbade Sophie heltid som besättningsman för
Alex Thomson Racings Open 60- projekt som sponsras av Hugo Boss. Innan dess har hon seglat med Maxiyachter som Wilthing, Brindabella och Shockwave. Hon har genomfört fyra Sydney Hobart och tillryggalagt över 60 000 sjömil, mest som fördäckare.

”Det här är en chans som kanske bara kommer en gång i livet. Jag ser verkligen fram emot de kommande åren. Det ska bli otroligt roligt att få utmana de manliga teamen med bra förutsättningar”.

Sam DaviesSam Davies
Nationalitet: Brittisk.
Födelseort: Portsmouth.
Födelsedatum: 23 aug, 1974.
Familj: Man och son.
Bor: Frankrike.
Språk: Engelska, franska.

Bakgrund: Sam Davies är en av världens mest erfarna kvinnliga soloseglare. Hon har seglat två Vendee Globe och varit aktiv i den tuffa Open 60-klassen senaste tio åren. År 2008 slutade hon på en väldigt hedervärd fjärdeplats i Vendee Globe. Hon har också en del av det kvinnliga teamet som seglade Jules Verne Trophy 1998.

Annie LushAnnie Lush
Nationalitet: Brittisk.
Födelseort: Poole, Dorset.
Födelsedatum: 11 april, 1980.
Familj: Singel.
Språk: Engelska.

Bakgrund: Annie Lush har varit delaktig i olympiska kampanjer sedan 2002 och samtidigt kappseglat på World Match Racing Tour där hon vunnit den kvinnliga delen 2004,2005 och 2010. Hon seglade matchracing på OS i London.

”Det är en fantastisk chans att få segla med Team SCA med den enorma support vi får från coacher och serviceteam med segelmakare, båtbyggare och tekniker. Det här är förmodligen första gången i racets historia som ett kvinnligt team får samma förutsättningar som ett manligt toppteam.”

Liz WardleyLiz Wardley
Nationalitet: Australiensk.
Födelseort: Kokopo, Papua New Guinea.
Födelsedatum: 6 december 1979.
Familj: Förlovad.
Språk: Engelska, franska.
Bakgrund: Liz Wardley är känd för sina åtskilliga titlar i Hobie 16-klassen och för sina prestationer i olika havskappseglingar. Hon var den första kvinnan att vinna Sydney Hobart Race 1990. Året innan var hon skeppare i samma race – då 19 år gammal. Hon deltog i Volvo Ocean Race 2001-2002 på Amer Sports Two och hon har deltagit flera gånger i den franska solokappseglingen Solitaire du Figare.

”Vi har alla möjligheter att faktiskt göra en starkt insats och jag ser fram emot det enormt mycket.”