Fastnet Race – tuff start och nytt rekord!

Världens största, mest ökända och oberäkneliga havskappsegling med den brokigaste skaran av deltagare är igång. Se starten i repris!

Så långt många superlativ – men så finns det också fog för allt som påstås i ingressen. Inte nog med att denna klassiker lockar 300-talet deltagande flytetyg med allt från den yppersta världseliten till glada amatörer.

Fastnet Race bjuder också på det som många skulle beskriva som världens mest svårseglade farvatten med tidvatten, strömmar, plötsliga vindvrid och alla märkliga vågformationer som kommer med det.

Se den tuffa starten av årets upplaga av Fastnet Race.

Enligt traditionen går starten i engelska Cowes varpå man rundar fyren på Fastnet Rock och går i mål 700-talet sjömil senare i Plymouth. Men så var inte fallet i år då målgången var förlagd till Cherbourg.

Sprintrace för trimaraner

I skrivande stund pågår racet för fullt för den breda massan av deltagare. Däremot är racet sedan länge överstökat för monster-trimaranen Maxi Edmond De Rothschild som tog line honours och slog nytt rekord.

Fastnet Race 2021 – sammandrag.

Fort går det också för skeppare Dmitry Rybolovlevs ClubSwan 125 Skorpios som påstås vara världens snabbaste enskorvsbåt. Men inte tillräckligt fort då den precis bara hade nått till Fastnet Rock när Maxi Edmond De Rothschild skar mållinjen.

Så långt om de stora bjässarna men mest imponerande är kanske ändå hur många amatörbesättningar som utsätter sig för detta stålbad. Speciellt i år då det första dygnet bjöd på ovanligt tuffa förhållanden. Mer om det här.