Fastnet Race – se den spektakulära starten med 450 deltagare

1 dygn, 8 timmar och 38 minuter och 27 sekunder. Så lyder det nya banrekordet i Fastnet Race som också bjöd på nytt rekord i antal deltagare. Se den dramatiska starten!

Start_Farstnet_Race

Årets upplaga av det som beskrivs som världens största, mest ökända och oberäkneliga havskappsegling är över. En upplaga som var dramatik från första stund när inte mindre än 450 båtar korsade startlinjen – om inte samtidigt så uppdelade i sju grupper – i ett race som också är känt för att locka en brokig skara deltagare.

Se också:
Video: Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Så också i år då startfältet bestod av allt från vackra träbåtklassiker till de mest spektakulära fartvidunder som Tellus kan uppbringa och där flytetygen i klasserna IMOCA, Class 40, ICR Zero och Super Zero är något alldeles extra.

Monstertrimaranen SVR Lazartigue skeppare François Gabart på väg mot seger och banrekord. Foto ROLEX/Kurt Arrigo.

Inte helt överraskande var det just en sådan, närmare bestämt den 32 meter (105 fot) franska trimaranen SVR Lazartigue som tog sig runt banan snabbast. Därmed hade man betat av de 689 sjömilen på blott 1 dygn, 8 timmar och 38 minuter och 27 sekunder vilket innebar nytt banrekord för skeppare François Gabart. Med detta gick han. Oc skå segrande ur prestigematchen med Banque Populaire.

Så långt om de stora bjässarna men mest imponerande är kanske ändå hur många amatörbesättningar som utsätter sig för detta stålbad.

Start_Farstnet_Race

Se videon ovan med den spektakulära starten från årets upplaga.

Inledningsfoto: ROLEX/Kurt Arrigo