Fastfrusen under vertikalt jorden runt-försök

Adrian Flanagan
Adrian Flanagan

Adrian Flanagan

Sätten att ta sig runt jorden med segelbåt är många, men frågan är om inte britten Adrian Flanagan tar priset. Han ska bli den förste att segla runt jorden vertikalt. Hamnen.se träffade Adrian för två år sedan i England, nu ligger han fast i isen i Ryssland, vid inloppet till Nordostpassagen.

Hamnen.se träffade Adrian Flanagan på ett varv i Cowes, Isle of Wight sommaren 2005. Då höll Adrian på att utrusta och förbereda sin båt för den annorlunda jordenruntseglingen.

Han verkade minst sagt omedveten om vad det var han skulle ge sig ut på och det mesta han pratade om var hur han kunde få länkar till olika webbsidor så att hans projekt skulle uppmärksammas.

Hans båt stod på land, en stålbåt med omålade fribord. VIlket i och för sig är förutseende, omålat stål passar bra i tuffa, isiga klimat. Men infräst i friborden fanns någon form av konstverk à la sjömanstaturerings-konst.

Med andra ord, Adrian Flanagans projekt gav inget seriöst intryck.

Det var en felbedömning. Adrian har seglat hela vägen från England, runt Kap Horn upp till Berings Hav och ligger nu i en rysk hamn. Han hoppas på att ta sig igenom nordostpassagen innan vintern och isen slår till med full kraft.

Det är bråttom, och retligt nog ligger det ett smalt bälte med packis ivägen. Han funderar på att sätta båten på ett handelsfartyg för att ta sig igenom, men det kostar pengar. Samtidigt har ryska isbrytare i Murmansk erbjudit sig att hjälpa och rensa nordostpassagen från fritidsbåtar innan vintern sätter stopp för det.

Ett långseglarpar har just packat ihop sin båt för vintern och åka hem innan de fick erbjudandet.

Polarforskaren och svensken Adolf Fredrik Nordenskjöld tillsammans med sina vetanskapsmän och besättning på ång- och segelfatyget Vega blev de första i världen att ta sig igenom Nordostpassagen. Det skedde 1878-1880.

Expeditionen ansågs som en triumf och utöver många vetanskapliga upptäckter så bevisades det att man kunde ta sig med båt norr om Ryssland, något som då skulle öppna för en ny handelsväg. Det hoppades man då, men som knappast blir verkligeht förrän den globala upvärmningen har gått långt.

 

Läs om Adrian Flanagans fantastiska segling här

 

Följ med på hans blogg här