Faster 570 CC – första intrycken från testen

Hårda vindar samt tung och tät trafik utanför Helsingfors. Det råder med andra ord stökiga förhållanden när Skippo testar Faster 570 CC. Här är första intrycken.

Faster_570_CC
Faster bygger mycket för proffs och det märks då Faster 570 CC känns föredömligt robust och rejäl.

Faster 570 CC är en mycket stadig allvädersbåt där köregenskaperna och sjösäkerheten är i särklass.” Så står det på tillverkarens egen hemsida. Hamnens Gustav Morin håller som bäst på att ta reda på huruvida det stämmer överens med verkligheten.

Hur går det där ute?

– Jo tack, jag håller stadig kurs mot Sveaborg eller ”Nordens Gibraltar”, en av världens största sjöfästningar du vet. Det är stökigt, men det går.

På vad sätt är det stökigt?

– Dels är det stora vågor som rullar in från havet men också tung båttrafik i övrigt. Sedan är det heller inte så lätt att hitta en plats att ställa iland vår fotograf, Philip Karlberg, på. Det här är en historiskt militär plats med en jädrans aktivitet på krigsfartyg, polisbåtar och yrkestrafik.

Se också:
Test: Faster 625 SC – välbalanserad båt i plast och plåt

Vad har ni hunnit med hittills?

– Vi har frestat på ganska hårt i ett smalt sund som övergår i öppet hav. I sundet är det både fri fart och ganska lugnt så vi kan trycka på ordentligt. Man får dock ändå vara på alerten då det plötsligt dyker upp finlandsfärjor som också utnyttjar att det är fri fart i sundet.

Och hur ter sig Faster 570 CC i dessa förhållanden?

– Jag vet inte om jag kan skriva under på att ”Faster 570 SC är en mycket stadig allvädersbåt där köregenskaperna och sjösäkerheten är i särklass”, som tillverkaren påstår. Än så länge känns det dock både stabilt och lovande men…

Faster är ett populärt båtmärke i Finland men har inte slagit något vidare i Sverige – ännu.

Men?

– Oj, det blev en skaplig luftfärd där. Mer ofta än sällan känner man sig som en jäkla idiot när man ska ta pulsen på en båt. Det ingår i jobbet.

Gustav fortsätter:

– Det jag egentligen skulle säga var att Faster bygger mycket för proffs och det märks då båten känns föredömligt robust och rejäl. Till skillnad från många andra hårdföra bruksbåtar har Faster 570 CC dock en del plastdetaljer och jag återkommer med hur det påverkar slutbetyget.

Fler iakttagelser?

– Ja, som så många andra tillverkare av aluminiumbåtar så har också Faster slopat steglister i skrovet för att få en tystare och mer slammerfri gång. Men det räcker inte nuförtiden då flera tillverkare även lyckats få till ljuddämpningen i skrovet. Frågan är om Faster lyckats med detta lika bra som till exempel Falcon och Silver som nära nog har eliminerat skrovljudet. Jag återkommer till det i testen.

Gustav igen:

– Sist men inte minst är det intressant hur Faster säljer slut på sin produktion år efter år och att märket är mycket populärt i Finland utan att för den skull ha slagit något vidare i Sverige. Mitt tips är att vi kommer att få se mycket mer av Faster även hemma i våra farvatten i framtiden, avslutar Gustav Morin.