Färja kolliderade med pir i Malmö – kaptenen föll i vattnet

Efter att Finnlinesfärjan kolliderat med piren gick kaptenen för att inspektera skador. Då gav kajen vika och mannen föll i vattnet. Vad som orsakat olyckan ska nu utredas.

M/S Finnpartner kolliderade med en pir i Malmö under söndagsmorgonen. Foto: Jkj/Wikipedia

Det var på söndagsmorgonen som M/S Finnpartner, ett så kallat ”roll on-roll off/passagerarskepp” ägt av Finnlines, kolliderade med en pir i Malmö. Fartyget anlöpte Malmö på sin vanliga rutt från Travemünde.

När fartygets kapten sedan gick för att inspektera skadorna gav kajkanten vika och mannen föll i vattnet.

– Några som jobbade i hamnen skickade ner en stege så han kunde komma upp, säger Anders Lennholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, till Sydsvenskan.

Kaptenen låg i vattnet i cirka tio minuter innan han kunde räddas. Enligt Sjö- och flygräddnignscentralen ska han inte ha behövt vård efter olyckstillfället.

Ombord på fartyget befann sig 208 passagerare och 36 i besättningen. Ingen ska ha kommit till skada eller behövt vård i samband med kollisionen.

Skador ska utredas

Piren är en del av Copenhagen Malmö Port och tog som tidigare nämnt skada vid kollisionen. Hur omfattande dessa är kommer dock att behöva utvärderas genom kontroller från både land och vattensidan.

Inga läckor eller mer omfattande skador på fartyget upptäcktes efter olyckan och M/S Finnpartner kunde göra nästa avgång som planerat under söndagskvällen.

Anledningen till kollisionen är än så länge okänd. På sin hemsida skriver Finnlines att man öppnat en intern utredning för att kartlägga vad som har lett till olyckan.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö