Färdigskumpat - inbyggd fjädring sparar ryggen

Båtar med inbyggd fjädring är framtiden om man får tro det australiensiska företaget Nauti Craft. Här visar de vägen med katamaranen 2Play.

Skumpfri färd med fjädrande 2Play.
Skumpfri färd med fjädrande 2Play.

Båtar med inbyggd fjädring är ingen nyhet. Varianter har kommit och gått och på våra breddgrader är det vanligast med en gummiupphängd styrhytt som dämpar en del vågor, motorljud och vibrationer när man kör.

Men nu visar det australiensiska företaget Nauti-Craft musklerna med katamaranen 2Play som sägs gå väldigt mjukt även i rejält upprörd sjö.

Dator och hydraulik
Konceptet bygger på att däcket och sittbrunnen är sammanlänkade med ett katamaranskrov med ett sofistikerat fjädrande system emellan. Det är hydrauliskt och regleras av en dator som känner av rådande förhållanden med våghöjd, vikt ombord och allt annat som har betydelse för hur båten beter sig i sjön.

Fördelen, förutom det uppenbara att färden blir bekvämare, är också att båten kan köras fortare och mer ekonomiskt i hög sjö. Till det kommer också finessen att däckets höjd över vattenytan kan regleras efter behag, vilket inte minst underlättar vid iland– och ombordstigning.

Båten på bilderna och i videon är fortfarande under utveckling. När och om Nauti-Crafts fjädrande båtar kommer det vanliga båtfolket till nytta återstår att se. Bilderna visar ändå att det pågår en utveckling mot ett någorlunda skumpfritt båtliv.

Inget förspel
Vid sidan av 2Play pågår också utvecklingen av 4Play. En båt vars namn helt felaktigt skulle kunna tolkas som ”förspel” när man uttalar det. 4Play betyder bara att båten bygger på samma grundidé men att den har fyra pontoner i stället för två.