Första RIB-rekordet runt Gotland

 

Andreas Andersen , Olle Ekerling och Pelle Norberg är kända från Volvo Ocean Race, 60 fots Trimaranen HiQ och internationella seglingsprojekt. Denna gång har trion åkt gummibåt runt Gotland – i december. Trion vill locka fler att köra sträckan Sandhamn – runt Gotland – Sandhamn.

Det långsiktiga målet för Team Whyshore är att i juli 2008 åka non-stop från Reykjavik till Stockholm i den 40 fot långa RIB-båten (gummibåt med hård botten). Färden planeras då att gå via Färöarna, norr om Orkneyöarna, norr om Skagen och sedan runt hela Sveriges sydkust till Stockholm.

För att etablera ett nytt rekord, testa den nya båten och för att börja ”värma upp” inför Islandsrekordet har trion nu i veckan åkt gummibåt runt Gotland på rekordtid. 9 timmar 39 minuter och 15 sekunder tog det att åka runt ön motsols och tillbaka till Sandhamn.

– Vi ville inrätta ett nytt rekord som vi nu utmanar andra att slå. Man skall åka under perioden december-februari och den enkla regeln är att start och målgång skall ske i Sandhamn och sedan skall man ta sig runt Gotland valfri väg, säger Pelle Norberg.

– Att slå rekord och färdas över haven i både extremt snabba segelbåtar och motorbåtar är en av våra affärsidéer och rekordet runt Gotland i segelbåt har vi redan då vi i december förförra året i snöstorm ombord på HiQ Trimaranen seglade runt Gotland på 17 timmar, 25 minuter och 37 sekunder, säger Andreas Andersen.

– Det var en hyfsat jobbig resa runt Gotland i totalt mörker och stora vågor och nu dagen efter känns det i kroppen som om man varit med om ett tio timmar långt gympingpass, avslutar Olle Ekerling.