Fantastiska flygtrenden fortsätter - se nya videor

Sedan franska Sail Innovation följde upp America’s Cup-flygarbåtarna med en serieproducerad 18-fotskatamaran med bärplan har alla farttörstande seglares drömmar tagit en ny vändning. Nu hakar ytterligare en tillverkare på trenden.

Svenska Formula 18-seglarna har mer eller mindre prenumererat på känslan att de är de ballaste eller åtminstone snabbaste seglarna på svenska vatten. De, inklusive jag själv, har trott att det knappt går att segla snabbare på ett någorlunda enkelt sätt utan att ställa sig på en vindsurfingbräda eller ta ingenjörsexamen och bärplanslaborera hej vilt hemma i garagaet.

Men sedan i höstas har alla dessa tankar ställts på ända. Nu kan vem som helst köpa en fullt flygande F18 seglingsklar från Frankrike och, om videorna och lovvorden stämmer, enkelt bli både ballast och utan konkurrens snabbast i hela Sverige.

Succé på båtmässa
Sail Innovation ställde ut sin nya Flying Phantom på båtmässan i Paris i december och sägs ha fått stort genomslag. Undra på det. Det pirrar ju i hela kroppen av att bara tänka på hur känslan måste vara att stå i trapetz och flyga fram över ytan i över 30 knop. Det känns helt otroligt att segla en vanlig i F18 i 20 knop. Utan att flyga. Så detta är något jag måste testa så snart som möjligt.

Det är fler katamarantillverkare som nu hakar på trenden. Nacra kom med en riktigt tuff kolfiberracer på 20 fot för två år sen. Den hade redan i originalutförande böjda centerbord för att kunna pressas hårt på undanvind utan att dyka. Som ni förstår av videon ovan är det bara en tidsfråga innan man kan beställa även den med riktiga bärplan.

Åt pipan
Jag har faktiskt känt på hur det är att bärplanssegla tidigare. I en trimaran som heter Windrider Rave. Och det var på väg att gå åt pipan på riktigt. Mer om det kan ni läsa på adrenalinbloggen inom kort. Ni kan också läsa mer om Flying Phantom och se fler videor i en tidigare artikel.