Falsterborev sjönk vid fransk kaj

Fyrskeppet Falsterborev har sjunkit vid en kaj i Le Havre. Det hände natten mellan den 16 och 17 augusti i år. Sedan 1977 har hon varit restaurangbåt som på senare år kraftigt förfallit.

 

Det senaste och sista fyrskeppet för Falsterborev byggdes 1910 på Kockums Mekaniska Verkstad i Malmö och var till en början ett reservfyrskepp. 1930 byggdes hon om på Lindholmens Verkstäder i Göteborg. Hon förlängdes till 32, 5 meter och bland annat ankaret byttes ut från det 1 200 kg tunga Patentankaret till ett lättare svampankare på 89 kg.

Mellan åren 1931 och 1972 låg hon som fyrskepp utanför Falsterborev. Efter det började en lång tragisk resa som ser ut att ha slutat för gott i hamnen i Le Havre.

Falsterborev såldes och byggde om till restaurang-båt. Som sådan fungerade hon först i ett år i Osteende men flyttades till Nieuwpoort. Där ser det ut som om det fungerade riktigt bra, i alla fall fram till den 26 november 1994. Då var det en hejdundrande fest på båten och det ville sig så att Falsterborev sjönk vid kajen, med gäster och allt ombord. Alla inblandade räddades dock.


Efter bärgning och reparationer fortsatte restaurangverksamheten i Nieuwpoort fram till och med år 2002. Då bogserades hon till Le Havre och hade en ny förväntansfull restaurangägare.

Men planerna på en restaurang i Le Havre gick i stöpet. Falsterborev förföll och till slut den 17 augusti i år så sjönk hon vid Quai de Brésil, Le Havre.

Om någon har mer information om Falsterborev, var vänlig skriv en kommentar eller skicka ett e-post brev till info@hamnen.se

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö