Extreme sailing series: Hur man bryter en mast med revbenen

Fyra kappsejsningar, ett mastbrott och en krock i Extremesailingseries

Fyra kappsejsningar, ett mastbrott och en krock i ExtremesailingseriesDen mest spektakulära seglingsserien i världen när det gäller häpnadsväckande vurpor har nu haft sin mest dramatiska dag någonsin. Vad sägs om fyra kappsejsningar, en kraftig kollision och en bruten mast. Australiske Sverigeälskaren Torvar Mirsky stod för de värsta vådorna. 

https://www.youtube.com/watch?v=R6sTPgnJ-Do

https://www.youtube.com/watch?v=Liw1Ghe_66Q&feature=player_embedded#at=43

Det är inte lätt att segla katamaran i hårt väder. I extremt byiga vindar är det rent av livsfarligt. Inte minst i en Extreme 40 som har stor segelyta men väldigt lite bärighet i förskeppen, vilket gör att båtarna ofta gräver ner sig och voltar framåt.

Det var under den första racingdagen i andra omgången av Extreme sailing series, som hålls i Kinesiska Qingdao, som det blev totalt kaos. Det blåste mellan 1 till 15 m/s och några av världens mest erfarna seglare försattes i situationer de aldrig behövt utsätta sig för tidigare.

– Vinden snirklade sig mellan alla skyskrapor och slog till hårt, säger Will Howden, skeppare på Red Bull Extreme Sailing.

Torvar Mirsky, 24, deltar i år för första gången i den här seglingsserien. Han seglar för Team Wave Muscat och är yngste skepparen i serien. Men han kör på med samma stil som han haft under sina år på The World Match Racing Tour – att aldrig backa för de äldre erfarna legenderna.

I första seglingen som gick i Oman för ett par veckor sedan varierade han i tabellerna med några topplaceringar men också några i botten.

Den här gången gick han in med än mindre respekt och han och hans besättning fick stryk så det sjöng om det.

I första racet körde han i aktern på framförvarande båt direkt efter första toppmärket. Den store tunge David ”Freddie” Carr slungades in i ett vant och var tvungen att föras till sjukhus. I nästa race träffades de av en kraftig vindby vid toppmärket och katastrofkappsejsade.

– Det här var helt klart den värsta seglingsdagen i mitt liv, säger en tydligt skakad Torvar Mirsky och fortsätter:

– Först kastas ”Freddie” iväg och skadas och sen den extrema kappsejsningen i andra racet. Vi förstod direkt efter rundningen, när den kraftiga byn kom, att det här kommer gå illa.

Storskotstrimmaren Kyle Langford, 22, föll från aktern och landade rakt på kolfibermasten som gick av direkt.

David ”Freddie” Carr, bland annat känd som lustigkurre och clown i Victory Challenge, kommer att spendera ytterligare en stund på sjukhushet. Han har fått ”ok” men bli kvar I 48 timmar.

I morgon fortsätter racingen. Följ på www.extremesailingseries.com.