Extrem vurpa och känd besättningsman till sjukhus

Extrem vurpa i America's cup och känd besättningsman till sjukhus
Extrem vurpa i America’s cup och känd besättningsman till sjukhus

Extrem vurpa i America's cup och känd besättningsman till sjukhusAmerica’s Cup tar seglingssporten till en ny nivå publikmässigt. Inlärningskurvan är tvär men när besättningarna testar gränserna går det inte alltid vägen. Den här gången fick hårdhudade 29-åringen Shannon Falcone, med två America’s Cup och ett VOR under bältet, linka iväg till ambulansen.

En av Oracles yngsta besättningsmän, Shannon Falcone, 29, skadades igår eftermiddag när Oracle Racing båt nr 5 kapsejsade under en prestart-manöver på San Francisco Bay som kommer att bli platsen för nästa America’s Cup. Han föll genom vingseglet när förarna grävde ner sig och aktern reste sig över ytan.

– Allt hände i ultrarapid, säger Falcone som är en av de största och starkaste medlemmarna i teamet.

– Jag trodde inte att det skulle gå hela vägen över, säger han.

Väl i land gick Shannon för egen maskin till en väntande ambulans och åkte till sjukhus för röntgen av sina smärtande revben.

Rorsman Russell Coutts föll också av båten.

– Jag klarade mig helskinnad, inte minst tack vare att jag hade hjälm på mig. Vi är alla tacksamma för att Shannons skada är inte mer allvarlig, säger Coutts och fortsätter:

– Det är inte första gången vi kapsejsar och det kommer inte vara den sista. Jag skulle ha föredragit att det inte hände, men det är en del av inlärningsprocessen att testa gränserna.

Det blåste mellan 10 och 12 m/s när det hände och båten seglade i ca 25 knop.
– Vi fastnade i en pre-start-manöver och betalade priset, säger Coutts, som föll genom den nedre delen av främre delen av vingseglet.

– Båtarna är spektakulära och svåra att segla. De kommer att kräva de bästa seglarna i världen.

Om 45-fotarna är så här riskabla att segla, kan man knappt förestalla sig 72-fotarna som ska tåla samma vindstyrkor och kommer att ha rejält högre toppfarter. När de välter blir fallet högt!

Sveriges bidrag i America’s Cup heter Artemis Racing och hemmaklubben är KSSS. Här följer deras senaste video:

https://www.youtube.com/watch?v=hgfMigQjMp0