Extrem turbindriven fartbåt till Allt för sjön

Hela 300 motorbåtar kommer att ställas ut på båtmässan i Stockholm som drar igång första mars. Garanterat tuffast, snabbast och mest uppseendeväckande är Zuperman, en superracerbåt som klarar 180 knop. Se video.

Skandinaviens största båtmässa, Allt för sjön, kommer att visa ovanligt många motorbåtsnyheter i år. Största dragplåstret, i alla fall för de fartintresserade, blir säkert monsterbåten Zuperman, en 50 fot lång superracer som drivs av två gasturbiner och ska toppa strax under 200 knop.

– Kul, båtintresset ökar igen. Efter fem ganska magra år i branschen trodde vi inte på någon markant förändring i år. Men vi har faktiskt fått utöka mässytan jämfört med förra året för att få in alla båtar, vilket är jätteskoj. Dessutom har vi fler intressanta nyheter än under de senaste åren. Och de kommer förhoppningsvis att locka fler besökare än under de senaste åren, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Att Zuperman blir ett av de bästa dragplåstrem tar vi på Hamnen.se för givet. Den här typen av båtar är precis lika osannolika som man kan tro.

Här kan ni se en video när Skippos Gustav Morin provåker Aje Philipssons Turbinkatamaran. Helikoptern som huserade kameramannen hade inte en chans att hänga på när turbinerna visade vad de gick för.

Mer sansade båtar

För dem som har större intresse av nya bruksbåtar, i mera normala storlekar och prestanda, finns det också ovanligt mycket nytt att titta på. Allt ifrån lyxiga fartyg i 50 fots-klassen, snabba ribbåtar i aluminium, daycruisers, arbets- och transportbåtar till nybyggda träbåtar visas.


Bland de drygt 40 nya motorbåtarna kan nämnas, Anytec 860 SPD, Bavaria Virtess 420, Nimbus Nova 21, Chris Craft Corsair 32, Sealine F380, Arronet 245 sxt, Jeanneau NC9, Bella 630 RC, Flipper 600 DC Aquador AQ 30 DC, Forbina 42 CC, RydsF468 och Nivado G650.

– En annan nyhet i år är att vi har delat in mässan efter sju olika teman för att besökarna enkelt ska kunna hitta sina favoritavdelningar. Motorbåtarna fyller större delen av den stora Alpha-hallen. Där finns också Grand Largeavdelningen som samlar de större motorbåtarna. 

Bubbelbar 
I Grand Large finns även en bubbel- och rosébar där besökarna kan vila sina fötter och koppla av med något gott i glaset. I A-hallen ligger också den stora finska samlingsmontern som visar ett 30-tal båtar från finska tillverkare.

Klassiska hörnan 
Motorbåtar finns det gott om även i Classic Boatavdelningen. Här ligger de uppradade, rariteterna från svunna tider som luktar tjära och fernissa. I år är temat ”Älskade snipa”. Det är handbyggda mästerverk som vittnar om tider då båten var ett arbetsredskap för de som bodde i skärgården och att gott sjömanskap formades med händerna. En riktig nostalgikick för många och speciellt de som kanske var med då.