Etapp 7 i Archipelago Raid 2006 - Holländarna vinner

Holländarna vann Etapp 7 med stil
Kl .14:00 gick starten för för Etapp 7 gick från Mariehamn till Fejan över Ålandshav, en överfart på ca 30 sjömil. 23 team tävlade nu mot varandra på det öppna havet på väg från Finlands till Stockholms skärgård. Gunnar Larsen och Gerhard van Geest (Team Yamaha blue) vann etappen över Ålandshav med stil.

Det var en fantastisk överfart med extrema seglingsförhållanden med klarblå himmel, höga vågor och Nordvästlig vind som avtog från 10 till 7 m/s. Med en sydvästlig kurs blev det därför en ”fast jib reach” till att börja med som sedan slutade med en än mer spektakulär spinnakersträcka.

I täten var det mycket tight med närkamper mellan Eric Proust och Gerard Navarin på Yanmarin (FRA), Will Sunnucks och Mark Self på Team X-Leisure samt Holländarna.

Två tredjedelar över Ålandshav var det Larsen och van Geest som först hissade spinnakern och satte av. Nära Fejan överraskades de av de lokala teamen, såsom Anders Lewander på Tidermans, som hade tagit en genväg. Men Larsen och van Geest kom först över mållinjen!

De första teamen avverkade den 32 sjömil långa etappen på cirka två och en halv timme! Med bara någon minuts mellanrum seglade de flesta teamen över mållinjen vid Fejan Krog. Tvåa kom Britterna Will Sunnucks och Mark Self. Trea kom den lokala favoriten Anders Lewander på Tidermans. Magnus Woxén och Damian Foxall kom in tätt bakom på en femteplats för Sogeti. Därmed försvarade de framgångsrikt sin första plats i totalt rankingen.

Etapp 8 har startat och alla 22 teamen fick paddla från Norrpada, checkpoint 1, mot Björnö i den vackra Svenska skärgården bland tusentals öar. Båtarna passerade Norrpada med bara någon minuts mellanrum och det var sedan ett mycket tätt fält som lämnade Norrpada i en tight paddlingstävling. Alla teamen är nu vid Stora Nassa, som är Checkpoint 2 i Etapp 8.

Läs mer på Archipelago Raid
Följ båtarna på Livetracer