Etapp 6 i Archipelago Raid 2006 - Lappo till Mariehamn

De seglade 85 nm på knappt 8 timmar – Sogeti vann Etapp 6
Båtarna startade i Lappo, Finland, kl 03.00 torsdag morgon för Etapp 6. De kappseglade under en klarblå himmel och med friska vindar från Nordväst på 9m/s. I nästan 90 sjömil hade kappseglarna uthärdat den tuffaste och längsta etappen i Raiden.

De uthärdade 85 sjömil på knappt 8 timmar
De första båtarna som kom till checkpoint ett i Finnhälla var Brossard, Sogeti och Sundvallsbygg. Yamaha Blue gick på grund och Yamaha Silvers spinnaker gick sönder, men båda kunde segla vidare. Alla teamen kappseglade i bra vindar mot målet för Etapp 6, Mariehamn.

Efter 4 timmar och 37 minuter kom den första båten fram till Björkö, den tredje checkpointen för Etapp 6, ytterligare en vacker strand i den Åländska skärgården. Team Sogeti kom fram först och fick de 0.5 bonuspoängen och tre minuters vila. Seglarna var tvungna att springa genom höftdjupt vatten för att komma fram till kontrollpunkten.

Volvo Ocean Race kappseglaren Magnus Woxén (SWE) i Team Sogeti: ”Det här är en väldigt lång etapp, det känns ok, men vi vet att det kommer att bli ännu längre. Vi försöker spara energi så ofta vi kan, men man känner alltid pressen. Det är verkligen härligt att vara här uppe.”

Gunnar Larsen (NED) på Yamaha Blue drog upp båten på stranden och var tvungen att använda en pump för att tömma skrovet. Precis efter starten, när de låg på andra plats, gick de på grund mitt i kanalen och fick tvärstopp. Deras centerbord och skrov skadades, men de kunde segla vidare och var fortfarande snabba med spinnakern uppe.

Flottan avslutade den sjätte etappen i Archipelago Raid 2006 i Mariehamn på Åland vid 10.30-tiden under en klarblå himmel och med friska vindar från Nordväst på 9m/s. En etapp som startade mer än 7 timmar tidigare mitt i natten i Lappo under liknande förhållanden. I nästan 90 sjömil hade kappseglarna uthärdat den tuffaste och längsta etappen i Raiden.

Team Sogeti med Magnus Woxén/SWE och Damian Foxall/IRE kom in som etta till Mariehamn och förstärkte därmed sin ledning i den totala poängställningen. Tvåa i denna etapp blev Garmin ? RBSC (Demesmaeker och de Frahan/HOL), trea kom Sundsvallsbygg & Fastighets AB (Ekman & Tempelman/SWE).

Nummer två I den totala rankingen hade en riktigt dålig etapp. Britterna Sunnucks och Self på Team X-Leisure hade sönder ett spinnakerfall och förlorade 20 minuter när de lagade det. De var helt sist på en 21:a plats men tog in på övriga fältet och lyckades sluta på 15:e plats.

Team Yamaha Silver var den sista som checkade in på Björkö och bröt sedan denna för dem väldigt tuffa etapp, som de själva sa ”Vi försökte ta några genvägar, men vi kappsejsade och gick på några grund. Det gick inte fort.”

I den totala poängställningen leder Team Sogeti följt av X-Leisure och trea Tidermans.
Se hela poängställningen!

Omstart för Etapp 7 från Mariehamn till Fejan är beräknad till 13.00. I Mariahamn kommer team KTH och team Lefant att återsluta sig till kappseglingen.
Följ båtarna på Livetracker!