Etapp 4 i Archipelago Raid 2006 - Nagu till Fårö

Dimman och avsaknaden av vind som drabbade Raiden igår tvingade tävlingskommitén att ta en lite längre paus i kappseglingen. Detta gav alla teamen tid att ta igen sig i 7 timmar i det ödsliga men vackra Nagu i Finland. Det såg ut att bli paddling den första biten av Etapp 4, men sedan skulle det bli segling i soligt väder och skön bris.

De flesta av seglarna, som inte behövde fixa någonting så som centerbord, läckande skrov eller trasiga paddlar, fick 7 timmars sömn.

Denna morgon var det genomgång på Nagu’s strand med tävlingsledare Christine Salén-Guillou, som informerade om att det skulle bli start av Etapp 4 kl. 10.00 denna tredje dag av Raiden. Det här är vändpunkten i tävlingen och banan kommer att ta de återstående 21 teamen västerut igen istället för längre österut, som planerat.

Vid genomgången var det fortfarande dimmigt och blött, men 20 sjömil längre söderut fanns det vindar från sydväst på runt 8 m/s. De förhållandena borde komma till kappseglingsbanan inom ett par timmar och stanna tills kvällen. Det såg ut att bli paddling den första biten av Etapp 4, men sedan skulle det bli segling i soligt väder och skön bris.

Perfekta förhållanden i Etapp 4 ? Britterna vinner
Kl. 10 gick startade de återstående 21 teamen Etapp 4 i Nagu, Finland. De första båtarna som gick över startlinjen var Tidermans och Novo Nordisk i en vind på 6-8 m/s och lätt dimma.Den fortsatta etappen hade perfekta förhållanden. Solen tittade fram och vindstyrkan ökade till 9 m/s.

Britterna i team X-Leisure tog ledningen från Tidermans och lyckades vinna Etappen i stil. Britterna är tillbaka. Flera båtar kappsejsade under den första delsträckan. Nummer två i den totala poängställningen, Sundsvallbygg tog för många risker och lyckades med ett perfekt nosdykning följt av standard kappsejsningen. Team SPP gjorde detsamma. Nu ökade vindarna till 10 m/s. Etappmålet var på Fårö Strand. Ledaren i den totala poängställningen, Team Sogeti, kom fyra. Med det resultatet är detta team fortfarande i ledningen.