Enormt beslag av olagligt fiskenät – 1,3 kilometer långt

Ett av de största olagliga fiskenäten någonsin. Det var vad som mötte länsstyrelsen i Norrbotten i förra veckan. Ett beslag av nät som innehöll närmre 300 kilo fisk.

Vad som började som en helt vanlig fisketillsyn i området kring Seskarö i Haparandas skärgård tog i slutet av förra veckan en oväntad vändning. Länsstyrelsen som gett sig ut för att kontrollera så att förbudet mot nätfiske på grunt vatten efterföljdes upptäckte något helt annat.

– Det var väldigt stora mängder nät, 1 300 meter ihopkopplade på två länkar, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Norrbotten, till Dagens Nyheter.

Tillslaget är ett av de största som gjorts vid ett tillfälle. Enligt länsstyrelsens bedömning har näten legat ute under en längre tid och i längorna fanns cirka 300 kilo strömming och siklöja. Utöver detta rekordstora nät hittade man flera andra olagligt utlagda redskap men det gick inte att logistiskt få med sig allt i båten.

Ärendet har nu lämnats till Kustbevakningen som misstänker att det handlar om kommersiellt fiske.

– Det är välkänt att det förekommer en hel del svartförsäljning av löjrom under den här tiden på året, säger Dan Blomkvist.

Men av är egentligen problemet med denna typ av fiske?

Enligt länsstyrelsen kan fiske som sker utom kontroll orsaka stora konsekvenser för den data som forskare behöver för att bedöma bestånd av olika fiskar. Datan ligger sedan till grund för hur mycket fisk som får tas upp från år till år

– Det är ett problem när fritidsfisket blir på den här nivån, det kan innebära att vi har ett fångstuttag som inte rapporterats. Det kan bidra till att rådgivning och regelverket inte blir lika bra för att man fiskat för hårt, säger Dan Blomkvist till tidningen.