Atomubåt räddar fiskare

Submarine distance1Det hör inte till vanligheterna att atomubåtar räddar fritidsbåtar.En liten fiskebåt träffades av en storm på Vita havet och anropade SOS. Frågan är om de blev lättade eller livrädda när en 154 m lång atomubåt dök upp ur djupet.

Det var i söndags som den elva meter långa motorbåten hamnade i blåsväder i norra Vita havet. De försökte undvika stormen men besättningen insåg snart att de inte hade tillräckligt med bränsle kvar.

De skickade en SOS-signal till hemmahamnen i Arkhangelsk som skickade ut två fartyg och en helikopter till undsättning. Men först på plats, bara 40 minuter efter anropet, steg den ryska U-båten K-119 Voronezh ur djupet för att undsätta den förhållandevis lilla motorbåten.

Ubåten tog de fem nödställda ombord och började bogsera den bränsletomma motorbåten. Men vädret blev värre och efter bara ett par timmar hade båten slitit sig.

Det är enligt uppgift inte ovanligt att den ryska flottan hjälper civila båtar i sjönöd men det är mindre vanligt att atomubåtar rycker in.

sub-1.si
sub-2
podem ekipaga na bort apl s
Submarine
Foton:www.29.mchs.gov.ru.

Vad är en atomubåt?
”En ubåt som använder en mindre kärnreaktor som energikälla. Detta gör att de kan befinna sig i undervattensläge mycket långa tidsperioder till skillnad från konventionella ubåtar, vilka drivs med batterier, som med jämna mellanrum måste laddas av dieseldrivna generatorer. Under laddningen måste de ubåtarna ligga tillräckligt högt i vattnet för att ett luftintag, snorkel, ska kunna stickas upp ovan vattenytan.”
Källa: Wikipedia.