Populär navigationsapp nu även med AIS

Appen ”Eniro på Sjön”, som har rosats av många proffstyckare och recensenter, har nu kompletterats med tilläggstjänsten AIS.

AIS, Automatic Identification System, gör det som bekant möjligt att i realtid identifiera och följa andra fartyg. Med nya Eniro på Sjön, version 3.0 som lanseras idag, medföljer AIS i betalversionen av appen.

Eniro på Sjön med AIS visar alla kommersiella fartyg direkt i telefonen eller surfplattan.

Enligt regelverket ska samtliga fartyg större än 300 ton vara utrustade med AIS för att i realtid visa position, kurs och fart. Utöver det levererar AIS mycket annan nyttig information så som fartygets identitet, status samt fakta om storlek, fatygstyp och destination.

Bra räckvidd
En nämnvärd finess för AIS i app-version är också dess förmåga till helikopterperspektiv. Medan AIS med egen transponder visar nyttotrafik inom vhf-räckvidd, kan användare av Eniro på sjön se fartyg över hela Sverige.

Man kan få fördjupad information som position, fart, kurs, identitet och destination.

För 179 kronor får man, förutom AIS-funktionen, också uppdaterade sjökort över Sveriges och Norges farvatten (både on och offline), GPS-positionering, rutter och waypoints, man överbord-funktion och mycket mer.

Lätt att tyda
Eniro på Sjön är sedan förra säsongen begåvad med ett uppdaterat och tydligare användargränssnitt och uppdateringen till version 3.0 är kostnadsfri för tidigare innehavare av appen.

Eniro på Sjön sjösattes första gången 5 mars 2010 och har idag närmare 200 000 aktiva användare. Appen finns i en fullt funktionell gratisversion samt i en betalversion med utökad funktionalitet on och off-line, samt från och med idag AIS.