EM för extrema svävare i Stockholm

 EM för Svävare i FlottsbroIdag och på söndag avgörs EM för svävare vid Flottsbro utanför Stockholm. Hela 40 ekipage kommer till start och det blir fartfest i upp till 140 km/h över både vatten och lera.

Det är vid Flottsbrobadet och Flottsbro skidbacke i Huddinge som Europas svävarelit är har samlats för att göra upp om EM-titeln. Förarna kommer från Tyskland, Frankrike, England, Italien, Slovakien, Portugal, Holland, Polen, Tjeckien, Österrike och Sverige. 

Höga farter och stora risker
Tävlingsbanorna är ca 2 km långa och går över både vatten och land. Banornas bredd, kvalité, och spåruppbyggnad ger ofta spektakulära märkesrundningar och höga toppfarter på rakorna. Det är minst sagt kittlande att se en lågflygande farkost åka från vatten och upp på land sidläges i 140 km/h. Och det är inte helt ofarligt. Svävarna har två mototer, en för att lyfta ekipaget och en för att knuffa på. Om lyftmotorn lägger av så voltar svävaren våldsamt. 

Luftkudden hålls inne med hjälp av ett 60-tal ”kjolar” vilka gör att svävaren kan flyga ungefär 15 centimeter ovanför backen.

Här får vi åka med ombord i den snabbaste typen av tävlingssvävare. Det krävs mycket teknik för att pricka rätt i girarna då svävaren bara styrs av ett vindroder.

Vi har haft en antal framgångsrika svenska förare genom åren och den mest framstående är Magnus Ivanoff. Han leder EM-serien stort och siktar nu på guld i finalen. Han tävlar i den nästa snabbaste klassen F2. 

Magnus partner Carina Smedberg är en annan svensk förare som också siktar på guld. Även i juniorklassen har en Sverie ett hett kort i Lucas Hall som kommer från Lådna utanför Djurö. Han är 14-år och siktar på seger i juniorklassen. Läs mer om dem på NVP.se.

Varvvilliga snöskotermotorer
En ttävlingssvävare är drygt tre meter lång och två meter bred och är byggd av glasfiber. Motorerna är oftast ombyggda vätskekylda snöskotermotorer (Rotax eller Suzuki) med hästkrafter från 40 hk upp till 150 hk. Lyftmotorerna kommer ofta från motorsågar. Det är alltså ett ganska ettrigt oväsen som rusar genom luften när svävarna varvar upp motorerna på startlinjen.

Tävlingarna pågår hela lördagen och söndagen och det blir ett kul publikevenemang med en fartfylld shpw utöver det vanliga. För barn finns hoppborgar och det sägs också att man ska få provköra svävare på plats. I Flottsbro finns stora ytor för picknick och restaurangen kommer att vara öppen hela helgen. 
Fri entré.

Om man inte hinner dit kan man se racingen live här.

Racingen är intensiv, lite som ett motocrossrace.