Elias och Olle mötte späckhuggare på fisketuren i Smögen

Elias Berndtzen och hans vän Olle Larsson kom under söndagen öga mot öga med en av havets mest enastående varelser – en späckhuggare. I flera timmar låg de och guppade medan det nyfikna djuret simmade runt dem.

Fiskekompisarna Elias Berndtzen och Olle Larsson fick sig en rejäl överraskning under söndagen när han var ute på en tur i Smögen.

– Jag och en kompis var ute och fiskade makrill och lyckades dra upp en del utanför Strömsund i Smögen. Men vi kände oss ambitiösa så vi åkte vidare för att se om vi kunde få fler. När vi inte fick det körde vi tillbaka till samma plats, säger Elias Berndtzen.

Från en annan båt hör de hur någon visslar åt dem. Mannen som gör ljud ifrån sig pekar mot vattnet där Elias ser något han till en början tror är en skarv av det större slaget. Men ganska snart skulle han bli varse om vad det var mannen pekade mot.

– När den rörde sig mot oss såg det ut som att Loch Ness-odjuret kom simmades. Den kom närmre och närmre så vi slog av både maskin och ekolod för att inte störa den, säger Elias Berndtzen.

Stannade i flera timmar

Där låg de sedan och guppade i flera timmar. De såg hur den åkte upp och ner någon gång varannan minut i vad de själva tror var en jakt på den makrill de fiskat bara några timmar tidigare.

Medan de låg där och såg djuret simma anslöt fler och fler som hört vad som hänt.

– Det var häftigt, det måste jag säga. Jag har sett en på avstånd innan men aldrig såhär nära, säger Olle Larsson.

Blev ni inte rädda när den kom simmades emot er?

– Nä det kan jag inte säga att vi blev. Då skulle vi nog ha åkt därifrån. Efter ett tag fattade man att den inte var ute efter att käka upp oss, säger Olle Larsson.

Men det är inte första gången som Elias fått en chans att uppleva dessa varelser. För några veckor sedan när han var ute och fiskade på djupt vatten blev hans båt förföljd av djuren. Vi på Hamnen har tidigare berättat om hur det blir allt vanligare att späckhuggare vandrar in på svenska vatten. Men ett möte som detta är sannerligen enastående.