Elbåtstillverkaren Candela startar samarbete med Polestar

Candela-C-8-with-Polestar-battery
Elbåtstillverkaren Candela startar samarbete med elbilstillverkaren Polestar.

Candela-C-8-with-Polestar-battery
Nu ska svenska elbåtstillverkaren Candela stärka upp sina batterier och säkerställa leverans med hjälp av Volvos elbilsmärke Polestar. Men samarbetet ska inte stanna där.

– Det här är första gången en svensk båttillverkare och en biltillverkare samarbetar, och för oss innebär det att vi kan utöka produktionen och samtidigt få tillgång till den senaste tekniken från bilindustrin, säger Mikael Mahberg från Candela. Han fyller i:

– Istället för att som andra elbåtstillverkare köpa ”marina” batterier från små nischade företag, får vi nu direkt tillgång till några av marknadens lättaste och mest avancerade batteripack i stora volymer. I en värld där batterier alltmer blir en bristvara är det en oerhörd fördel, och det kommer möjliggöra att vi kan nå upp till större produktionsvolymer snabbare. Och på sikt komma ned i kostnader.

Se när vi testar Candela C-7 – framtidens båt är redan här!

Alla som har följt utvecklingen av elbilar har märkt att andrahandsvärdena varit och är skyhöga och att priserna i flera fall gått upp mycket senaste tiden. En del av förklaringen är den stora efterfrågan i kombination med att tillgången på råvaror till batterier är begränsad.

Polestar och Candela vill fördjupa samarbetet framöver

– Vi på Candela vill ju kickstarta övergången till elektriska båtar och fartyg och för att göra det måste vi säkerställa att vi kan leverera. Som en liten båttillverkare kan ju det vara svårt att åstadkomma, så att vi lyckats få till ett samarbete med en stor aktör inom bilvärlden är vi mycket nöjda med.

Polestar har satsat på elbilar i ett antal år och har slagit igenom med sin modell Polestar 2 som får dra 1 500 kg. Kanske kan vi få se en Candela som kan dras bakom en sådan framöver? I nuläget ska samarbetet handla om batterileverans men båda parter säger att de siktar på ett djupare samarbete.

Hur stora batterierna kommer att bli eller övrig data kring batterierna vill Candela inte uttala sig om i nuläget.

Kommer samarbetet att ge något utöver att ni får köpa batteripack av Polestar?

– Det tror och hoppas jag verkligen. Vi har nog en hel del vi kan lära av varandra. Inte minst när det gäller minimalistisk skandinavisk design och olika tekniska lösningar.

Även Polestars vd Thomas Ingenlath verkar engagerad i samarbetet:

– Jag är fascinerad av hur Candelas båtar glider elegant och effektivt genom, eller snarare över, vattnet. Som batterileverantör till Candela kan vi hjälpa till att driva övergången till renare hav och sjöar, samt att elektrifiera vattenburen transport, säger han.

Läs mer om Candelas eldrivna båtar:
Candela utvecklar världens mest effektiva båtmotor
Elbåten för fyra miljoner kronor – säljer som smör

Det råder inga tvivel kring att det här kan vara ett stort steg för att Candela snabbare kan få ut fler elbåtar på marknaden. Inte minst med tanke på att batteriet är den enskilt dyraste komponenten och att en stor tillverkaren har möjlighet att pressa priserna.

Kommer vi alltså att se lägre priser på Candela framöver?

– Det hoppas jag att vi får till. Möjligheterna till det är sannolikt mycket bättre nu, säger kommunikationschefen Mikael Mahlberg.

En annan del som Polestar kan hjälpa Candela med är att utveckla tekniken kring laddningen där det finns stora möjligheter att kunna använda sitt batteri än bara till att åka båt framöver, något som till exempel svenska elbåtstillverkaren Strana satsar på. Men det är ännu inget som verkar ligga högt upp på prioriteringslistan.

I nuläget siktar Candela främst på att förse Candela C-8 och passagerarbåten Candela P-8 Voyager Polestars batterier.

– Polestar är en drömpartner för oss. Medan elektrifieringen av bilar har kommit långt under de senaste åren, har den marina sektorn hamnat på efterkälken, säger Candelas vd Gustav Hasselskog.