Elan 410 med segling i fokus

Elan 410
Elan 410

Elan 410

Elan är alltid väl represtenterade på Öppna Varv, i år med flera nyheter. Hamnen.se klev ombord på en av nyheterna för året, Elan 410, som visades för första gången på Scandinavian Boat Show 2006.

Stor kolfiberratt och hög kolfibermast. Det är två saker som direkt slår an tonen att med Elan 410 har det slovenska varvet haft fokus på prestanda.

Det skandinaviska exemplaret av Elan 410 har kappseglats en hel del under säsongen med framgångar, bland annat vann båten stora LYS-klassen i det extremt lättvindsbetonade Fearder Race.

Endast fyra av de 1100 startande båtarna kom i mål på grund av för lite vind, Elan 410 var en av dem. Båten seglades av endast två personer vilket tyder på att den är lättseglad.

Under däck är det endast den svarta, genomgående kolfibermasten som vittnar om att det är en prestandabåt.

Med ett stort uppfällbart salongsbord kan hela besättningen sitta tillsammans och gå igenom vad som gjordes rätt och fel under kappseglingen.

Under semesterseglingen med familjen bör Elan 410 fungera lika bra, rymligt pentry, två akterhytter och en förpik ger sex kojer plus de två på sofforna i salongen. Ska de användas samtidigt är det inte fråga om kappsegling.

Ett helt avskilt navbord, detaljer i däckslayout som ordentlig utväxling på storskotstravaren visar att Elan med sin 410:a premierar segling.