Garmin Sonar - med full koll under ytan

I tillbehörsbutikerna skvallras det om en imponerande snabb utveckling när det gäller ekolod och en av de varianter som vida överglänser det som tidigare funnits heter Garmin Panoptix All-Seeing Sonar.

Om man får tro tillverkaren så står Garmin Panoptix All-Seeing Sonar för en imponerande teknik som gör det mjöligt att se runt hela båten i realtid – framåt, bakåt, åt sidorna och under båten. Under gång såväl som stillaligandes.

Det nya består bland annat i en så kallad multi-beam-givare som jobbar tillsammans med en så kallad phased-array scanning. För den som nu blir klokare av det.

Hur som helst är det en teknik som tidigare bara har funnits tillgänglig för professionella yrkesfiskare. Men som nu kommer vanligt båtfolk till gagn. Framför allt kommer den att underlätta för sportfiskare. Eller göra sportfiske till något mindre av en sport, om man så vill.

Den nya tekniken gör att man i realtid kan se botten, bottenstrukturen och fiskar som simmar runt eller under båten i en videoliknande ekolodsbild. Man ser tydligt vart fiskarna är på väg, om de står stilla och man kan själv bestämma hur snabbt området framför båten ska skannas av för att få fler eller färre detaljer.

Om tekniken fungerar så väl som det utlovas så blir det extra svårt att komma hem tomhänt efter fisketuren. Pris ca 14 399 kr.