Dufour 382 GL – tar lättja på stort allvar

annons Hela artikeln linje langre

I Dufour 382 GL får man framför allt en lättseglad, praktisk och inte minst komfortabel cruiser med många snitsiga detaljlösningar. Och så lite prestanda för resten av pengarna.

Prioriteringen är, om inte solklar, så ändå ganska tydlig. Dufour 382 GL har det där drivet som gör en båt rolig att segla. Och som gör att man kan förlora sig i fintrim i jakten på en halv knop extra.

Men mest utmärkande är ändå de rena däcksytorna, den självslående focken, de neddragna skoten och fallen som tillsammans gör Dufour 382 GL (Grand Large) befriande enkel och bekväm att hantera.

Och som dessutom gör att man som entusiastisk skeppare kan degradera alla mindre intresserade gastar till passagerare om inte galoscherna passar.

Allt inom räckhåll
Förutom att alla skot och fall är neddragna till brunnen så finns det också par extra vinschar som gör att seglingen kan skötas helt och hållet från styrplatsen.

Vidare är däckets alla gångytor snubbelfria tack vare att vantinfästningarna sitter i skrovsidan och att allt som kan monteras flush också är det.

Pentryt i vikel eller…?
Denna jakt på hög på komfort har förstås gett uppenbara resultat även invändigt i båten där köparen har att välja mellan sex olika layouter.

Får det till exempel lov att vara två eller tre sovkabiner? Räcker det med ett toalettutrymme eller ska vi slå till på två? Pentry längs babordssidan eller i vinkel?

Så fortätter det med valmöjligheter som tillsammans blir svindlande många när man tänker på alla de kombinationer som faktiskt är möjliga.

Oavsett vad som föredras så blir slutresultatet en påtagligt ljus och luftig inredning med snickerier i ek, ljus klädsel i tak och dynor samt inte mindre än åtta ventiler och luckor. Ett annat alternativ är att välja ”Afrikansk Pearlwood”, som är förväxlande likt klassisk mahogny så som de flesta känner den. 

På plats men ur vägen
Ytterligare några finesser är att navigationsbordet kan sänkas och integreras i soffan samt att sittpallarna går på skenor på durken och kan flyttas ut vägen när det behövs.

Sänkbart navigationsbord. 

För den som känner sig manad att låta vässa prestandan finns möjligheten att beställa båten med en högre mast och perfomance-segel.

Dufour 382 GL ställs ut på båtmässan i Düsseldorf den 21–29 januari tillsammans med Dufour 63 Exclusive (som firar världspremiär) och resten av modellprogrammet som tillsammans består av 12 modeller.

På plats finns också representanter för den svenska agenten Gåshaga Marina (Hall 15 och monterplats B43).

Se också:
Dufour 412 – nya djärva grepp för maxad komfort.

Dufour 382 GL

Längd ö a: 11,25 m
Bredd: 3,85 m
Djupgående: 1,90 m
Vikt: 7 090 kg
Motorstyrka: 30 hk
Bränsle: 200 liter
Färskvatten: 380 liter
Krysställ: 58 kvm
Pris: från 1 521 000 kr
Mer info: www.dufour-yachts.se

LoggaD