Dramatisk kapsejsning med 70-fotare

MOD 70-trimaranen Spindrift slog runt under inshore-racet i kappseglingen Route des Princess på Irland. En är skadad.

Det blåste cirka 12 m/s med byar på 15 m/s när båtarna startade och alla hade tagit in rev i storseglet. Spindrift hamnade efter direkt och efter att de seglat ur vindskuggan från frontbåtarna slogs de omkull av en riktigt kraftig vindby.

– Jag kunde inte göra något för att hindra kapsejsningen, säger rorsman Yann Guichard. Båten slogs omkull direkt. Vi släppte ut förseglet direkt men det hjälpte inte alls.  

Masten gick av och båten vände sig till slut upp och ner. Alla i besättningen klarade sig, förutom Jacques Guichard som har frakturer på bäckenet. 

Båten bärgades in till land och kommer nu att genomgå omfattande reparationer.

Det kan tyckas märkligt att en MOD 70, som klarat att korsa Atlanten i riktigt tuffa förhållanden med en snittfart på nära 30 knop, nu kappsejsar i ett enkelt inshore race. Kanske hade seglarna en dålig dag. Oavsett så bekräftar det att man alltid måste vara på helspänn i en flerskrovsbåt. 

MOD 70 är annars en fantastisk trimaran som visat sig vara både tålig och fantastiskt snabb. Det är en utveckling av Orma 60-trimaranerna som bland annat deltog i Nokia Oops Cup. 

Här är en skön stämningsvideo från den franska seglingscirkusen från 2011-säsongen. 

www.multionedesign.com