Dramatik till toppen av världens högsta isberg

Under mitt varv runt jorden i Volvo Ocean Race pratades det mest om hur man skulle undvika isberg. Här är ett gäng klättrare som letar rätt på de största för att sedan klättra upp på dem. Inte ett helt riskfritt upptåg.

De professionella klättrarna Klemen Premrl och Aljaz Anderle seglar till Grönland på sin lika vackra som robusta segelbåt La Louise i jakt på isberg. Att överhuvudtaget kliva ”ombord” på ett isberg är en ganska korkad idé då de är väldigt instabila, ömtåliga och i allra hösta grad oförutsägbara. De kan kort och gott braka ihop vilken sekund som helst.

Att med den informationen klättra till toppen på några av världens högsta isberg kräver således ett vrickat sinne. Eller kanske bara ett enormt sug efter att få uppleva udda utsiktsplatser.

Jag har många vänner som sysslar med isklättring men tycker personligen att det är ganska idiotiskt. Det är mest kallt om fingrar och fötter och man får ofta kramp i vaderna. Då tycker jag att konceptet ski and sail är mycket bättre. Eller att lasta ombord skidorna på en liten snabb motorbåt och ge sig in i de norska fjordarna i jakt på de bästa skidtopparna, så som vi gjorde under vår Upptäcktsresa till Vestlandet i Norge (se sammanfattande video här).