Draco återuppstår med ny solskensbåt

Efter några år i träda lanseras nu en ny båt under namnet Draco. En solskensbåt på 26–fot med rak stäv, stora utrymmen och strikt formgivning.

Men några som helst likheter med gamla Dracobåtar, som vi minns dem, har den inte. En rimlig gissning är därför att man bara vill dra nytta av det gamla inarbetade namnet. Ett namn, som den som var med när det begav sig på 70-talet och framåt, förknippades med särdeles snygga och sjödugliga norska båtar.

Snygga båtar med hög kvalitet och fina sjöegenskaper var Dracos signum. En av de snyggaste båtarna, enligt vårt tycke, som lämnade fabriken var 2200 Topaz. Se fler klassiska bilder på www.flatsea.net.

Enligt tillverkaren så gör sig Draco 26 RS, som nyheten heter, bäst med en utombordare på 200–300 hk på akterspegeln. Med 300 hk kan man komma upp i närmare 44 knop. Men nu är det inte för toppfartens skull man faller för nya Draco 26 RS. Mer än något annat är det en solskensglidare med strikt formgivning och en liten nypa retro-look.

Målgruppen är allt mellan småbarnsfamiljer och pensionärer. Dock med den gemensamma nämnaren att de gillar den raka och krusidullfria designen.

Bakom vindrutan finns, förutom förarplatsen, sittplatser för upp till tio personer och gott om svängrum däremellan. Solstänkta dagar, då det inte blåser för mycket, tar man dock med fördel plats i sittbrunnen framför vindrutan.

Dracos klassiker 1800 Suntop till vänster och 2500 Twin Cab.

Draco 26 RS, som i skrivande stund visas upp för första gången på båtmässan i Düsseldorf har är ännu inte testats i någon nämnvärd utsträckning och kommer heller inte att testas förrän den har visats upp på båtmässan i Göteborg den 1–9 februari. Men för för skrovdesignen står Hans–Jørgen Johnson som både har prisbelönats och kritiker-rosats för sina Windyskrov. För linjerna ovan ytan kan brittiska Dubois Naval Architecs ta åt sig äran.

En av männen bakom nya Dracon berättar för norska Båtliv åt vilket håll han tror att Dracos grundare skulle vända sig i graven om han såg nyheten.

Draco 26 RS är den första modellen i en serie av båtar som också kommer att innefatta en 23- (premiär senare i år) och en 29-fotare (premiär under 2015).

Draco 26 RS

Längd: 7,89 m
Bredd: 2,49 m
Vikt: 1 850 kg (utan motor)
Motor: 200–300 hk
Pris: ca 925 000 kr
Mer info: www.draco.no